Bevallen

Image

Bevallen

De bevalling is in zicht! Vanaf 37 weken zijn de laatste loodjes aangebroken. In deze periode kom je wekelijks op de praktijk. Dit is ook het moment dat je onder onze begeleiding mag bevallen. Bevallen doe je waar jij je het veiligst voelt. Dat kan thuis zijn, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum, met of zonder pijnstilling. Die keuze is helemaal aan jou.

 

Spoedlijn 020 – 333 04 20

Heb je in deze laatste weken spoedeisende klachten, maak je je zorgen (de baby niet goed voelen bewegen, je ziek voelen etc.) of denk je dat de bevalling is begonnen? Bel dan de dienstdoende verloskundige.

Probeer ons altijd zelf te bellen. Jouw partner kan ons natuurlijk ook vertellen wat er aan de hand is, maar jouw stem geeft ons een nog beter beeld van hoe het met jou gaat.

 

Bevalplan

Samen zullen we tijdens een dubbel consult rond de 35e zwangerschapsweek een bevalplan maken waar jouw bevalwensen centraal staan. De keuze voor de plaats van bevalling mag je ook maken wanneer de bevalling al begonnen is. Soms weet je pas dan waar je je het prettigst voelt. Een plaats in het ziekenhuis reserveren is niet nodig; je weet immers niet wanneer je zult gaan bevallen.

Waar & hoe bevallen

Wij regelen alles rondom de bevalling voor jou. Kies je voor een thuisbevalling, dan regelen we kraamzorg en begeleiden wij je thuis, geassisteerd door een kraamverzorgende. Wil je in het ziekenhuis bevallen (poliklinische bevalling), dan begeleiden wij je uiteraard net zo graag, geassisteerd door een verpleegkundige. Ook controleren we bij een poliklinische bevalling of er plek is in het ziekenhuis van jouw keuze.

Een aantal uur na de bevalling, kun je over het algemeen weer naar huis. De kraamverzorgende zal de eerste week na de bevalling elke dag bij je thuis komen voor ondersteuning bij de verzorging en voeding van jullie kindje.

 

Pijnstilling

Er zijn vier soorten van medicinale pijnstilling tijdens de bevalling die uitsluitend in het ziekenhuis of geboortecentrum toegediend kunnen worden: lachgaspethidine, remifentanil en een epiduraal (ruggenprik). Indien je pijnstilling wenst, wordt de zorg overgedragen aan het ziekenhuis, behalve bij lachgas. Lachgas kan worden toegediend vanaf ongeveer 5-6 centimeter ontsluiting in het Bevalcentrum.