Bevallen

De bevalling

Wij zien het als een voorrecht om jullie bevalling te mogen begeleiden. We zijn er voor jullie vanaf het moment dat het voor jullie nodig is. De gehele bevalling zullen we ‘waakzaam aanwezig zijn’. Dit wordt ook wel “watchfull attendence” genoemd. Geduld en vertrouwen, stil zijn en praten, actief aanwezig zijn en ons op de achtergrond terugtrekken, niets doen en ingrijpen, dat is de rol van de verloskundige. Ons doel is een veilige bevalling voor moeder en kind waar je positief op terug kan kijken. Thuis of in het ziekenhuis, met of zonder pijnstilling.

De bevalling is in zicht!

Vanaf 37 weken zijn de laatste loodjes aangebroken. In deze periode kom je wekelijks op de praktijk. Dit is ook het moment dat je onder onze begeleiding mag bevallen. Bevallen doe je waar jij je het veiligst voelt. Dat kan thuis zijn, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum, met of zonder pijnstilling. Die keuze is helemaal aan jou.

 

Goede voorbereiding 

Een goede voorbereiding kan angst en onzekerheid wegnemen. Zo kan je je beter ontspannen tijdens de bevalling. Bovendien kan ontspanning ervoor zorgen dat je minder last van de pijn hebt en de weeën beter doorzetten, waardoor de bevalling vlotter verloopt. Daarom geven wij een voorlichtingsavond waarin we in 2-2,5u alles zullen bespreken wat je moet weten en waarbij je al je vragen kunt stellen. Daarnaast bespreken we tijdens een dubbele afspraak op de praktijk jullie bevalwensen.

Zwangerschapscursus

Een zwangerschapscursus als aanvulling op onze voorlichtingsavond is zeker niet verplicht of nodig. Bepaal zelf welke voorbereiding op de bevalling en de tijd erna bij jou/jullie het beste past. Een uitgebreid aanbod aan cursussen kun je in de wachtkamer vinden. Meld je vanaf ongeveer 24 weken aan bij een cursus, ze zitten immers snel vol.

 

Bevalplan

Samen zullen we tijdens een dubbele afspraak rond de 35e zwangerschapsweek een bevalplan maken waar jouw bevalwensen centraal staan. De keuze voor de plaats van bevalling mag je ook maken wanneer de bevalling al begonnen is. Soms weet je pas dan waar je je het prettigst voelt. Een plaats in het ziekenhuis reserveren is niet nodig; je weet immers niet wanneer je zult gaan bevallen.

Checklist & ziekenhuis tas

Checklist & ziekenhuis tas

Een laatste checklist voor de bevalling. Wat heb je wel en juist niet nodig in je ziekenhuistas? Lees hier meer.

Overtijd

Overtijd

De uitgerekende datum kwam….en ging voorbij…  Je bent 40+ weken en nu? Lees meer.

.

Waar & hoe bevallen

Waar & hoe bevallen

Thuis, in het bevalcentrum of in het ziekenhuis? Met of zonder pijnstilling? In bad, op de baarkruk of op bed? Lees meer.

Voorweeën & valse start

Voorweeën & valse start

Meestal begint de bevalling met weeën maar het kan eerst ook nog loos alarm zijn. Lees meer.

Fasen van de bevalling

Fasen van de bevalling

De bevalling wordt opgedeeld in 4 verschillende fasen. Lees meer.

Omgaan met weeën

Omgaan met weeën

Hoe kan je het beste omgaan met weeën? Lees meer.

.

Pijnstilling

Pijnstilling

Er zijn verschillende soort medicinale pijnstilling. Lees meer.

.

Wanneer bellen?

Wanneer bellen?

De bevalling is begonnen. Wanneer bel je de verloskundige? Lees meer.

Als het anders loopt

Als het anders loopt

Als de bevalling anders loopt dan verwacht. Hoe ga je daarmee om? Lees meer.

Na de bevalling

Na de bevalling

De baby is geboren! Lees meer over de golden hours.

Wanneer bel je de verloskundige?

Heb je in deze laatste weken spoedeisende klachten of maak je je zorgen (de baby niet goed voelen bewegen, je ziek voelen etc.)?
Bel dan de dienstdoende verloskundige. Probeer ons altijd zelf te bellen.
Jouw partner kan ons natuurlijk ook vertellen wat er aan de hand is, maar jouw stem geeft ons een nog beter beeld van hoe het met jou gaat.

Bel de dienstdoende verloskundige 020 – 47 000 67  (toets 1)

Wat een fijne praktijk! Kundig, objectief, benaderbaar en meer dan vriendelijk!

Na een eerder traject bij een andere praktijk was 101 een warm bad. Klein genoeg om voor een persoonlijke benadering, groot genoeg voor altijd goede hulp en bereikbaarheid. Met extreme kundigheid en humor wanneer mogelijk werken we samen toe naar de bevalling. Ik heb het gevoel gehad volledig mijzelf te mogen zijn en dat alle dames in de praktijk mij zoveel mogelijk informatie gaven zodat ik zelf keuzes kon maken. Pijnbestrijding ja of nee, thuis of in het ziekenhuis ect ect. Ik heb dit echt ervaren als een pluspunt. Bevalling begeleid tot aan in het ziekenhuis en de dag erna direct de nazorg. Ik kan niets anders concluderen dan dat de dames van 101 een grote toegevoegde waarde waren tijdens mijn zwangerschap.

Claire, 34 jaar