Omgaan met weeën

Omgaan met pijn tijdens de bevalling

Weeën doen natuurlijk pijn. Gelukkig is een wee als een golf en is er tussen de weeën even helemaal niets. Geen pijn, maar rust. Ook heeft de pijn van weeën een positieve lading, eindelijk wordt jullie kindje geboren! Iets heel anders dan pijn door ziekte of een ongeval. Daarom is pijn tijdens de weeën ook een stuk beter vol te houden dan de pijn die je tot nu toe kent.

Endorfines

Je lichaam reageert meteen op bevallingspijn door zelf pijnstillers (endorfines) aan te maken zodat je minder pijn voelt. Angst of spanning belemmert de aanmaak van endorfines. Vertrouwen in lichaam en geloven in jezelf is tijdens de bevalling heel belangrijk om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen. Je goed kunnen ontspannen is key tijdens de bevalling.

Probeer een knop om te zetten en te bedenk dat de pijn tijdelijk is en een (heel goed!) doel heeft. Verzet je niet tegen de wee en praat jezelf moed in. Bedenk dat de wee over 1 minuut weer voorbij is. Het is makkelijker gezegd dan gedaan soms hoor, daarom geven we je graag wat tips.

Het is belangrijk om je energie zoveel mogelijk te sparen tijdens de bevalling, echter soms kan het helpen om een beetje in huis te wandelen tussen de weeën door. Dit helpt om de baby in een goede positie te krijgen en kan de duur van de ontsluiting verkorten.

TENS

Een ander natuurlijk middel om de weeën beter te verdragen is een TENS apparaat. Het bestaat uit 4 elektroden die je (al bij de eerste weeën) met stickers op je onderrug aanbrengt aan weerskanten van je ruggenwervel, aangezien daar de zenuwen uit de baarmoeder- en bekkenstreek het ruggenmerg in gaan. Een TENS gebruik je met name tijdens het de eerste weeën (latente fase). Je zet het apparaatje aan, en verhoogt stapsgewijs de stimulatie, tot het prettig aanvoelt op de plaatsen van de plakkers. Zodra je een wee voelt, druk je op een knopje waardoor de stimulatie wordt geactiveerd wat ook de endorfine aanmaak stimuleert. Doordat je wat meer gevoel van controle krijgt en het ook werkt al afleiding tijdens de weeën zijn vrouwen vaak tevreden over de TENS. Je kunt een TENS apparaat kopen en soms wordt het vergoed door je verzekering.

Afleiding & ademhalen

Probeer zo lang het kan nog niet teveel op de pijn te concentreren. Ga zo lang mogelijk gewoon door met waar je mee bezig bent. Zoek afleiding door bijvoorbeeld te lezen of te luisteren naar muziek of probeer nog wat te slapen/rusten als dat gaat. Tussen de weeën door heb je steeds even pauze. Gebruik die momenten om te ontspannen en je voor te bereiden op de volgende wee. Let op dat je niet verkrampt of je adem inhoudt als de wee weer begint. Probeer alle spanning los te laten en blijf rustig ademhalen. Dan voel je de pijn minder. Als je het ritme van je ademhaling volgt, ben je minder gericht op de pijn. Dat helpt je te ontspannen waardoor je de weeën beter kunt opvangen.

Blijf rustig doorademen: adem in en adem vervolgens langzaam in vier tellen uit.

 

Massage & warmte

Warmte en massage helpt om te ontspannen. Massage van je onderrug verwarmt je huid en stimuleert de aanmaak van endorfines. Zorg ervoor dat de temperatuur in de kamer aangenaam is. Als je ligt, kun je kruiken bij je buik en rug leggen. Veel vrouwen vinden het lekker om onder de douche te staan of in bad te zitten, met de warme straal water uit de douchekop op je buik of rug gericht. Dit helpt je te ontspannen waardoor je de pijn van de weeën beter kan verdragen. Daarnaast kan je in bad gemakkelijk verschillende houdingen aannemen omdat je je gewichtloos voelt. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat het de duur van de ontsluiting verkort als je tijdens (een deel van de) ontsluiting in bad ligt.

 

Wissel van houding

Een verticale houding (lopen, staan, zitten) en het wisselen van houding helpt mee om de ontsluiting sneller te laten verlopen. Dit komt omdat bij een verticale houding het hoofdje van de baby optimaal op de baarmoedermond drukt. Het is soms even zoeken naar een goede houding.

  • Staand, leunend op het bed of je partner
  • Op je knieën (op een kussen of deken), hangend op handen en knieën een skippybal/stoel/bed. Deze houding helpt vaak als je veel pijn in je rug hebt tijdens de weeën
  • Zijligging in bed, met name voor het laatste stukje van de ontsluiting is dit vaak prettig
  • Zittend op een stoel of skippybal
  • Wiegend met je heupen (staand of zittend op een skippybal)

 

1 op 1 zorg tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling geven we een op een zorg. Daarnaast vinden we het heel belangrijk dat je je goed geïnformeerd voelt tijdens de bevalling en nemen we de beslissingen altijd samen. Samen met de steun van je partner, helpt continue begeleiding van ons om beter op je bevalling terug te kijken en heb je minder kans dat je pijnstilling nodig hebt.

Soms zijn goede begeleiding en natuurlijke vormen van pijnstilling gewoon niet genoeg en heb je pijnstilling nodig. Omdat het toedienen van pijnstilling (zoals een ruggenprik) tot complicaties kan leiden, worden je bloeddruk, hartslag en ademhaling nauwlettend in de gaten gehouden, alsmede de hartslag van baby door continue registratie (CTG). Dit betekent dat we de zorg overdragen aan de klinisch verloskundige of arts assistent (niet te verwarren met co-assistent. Een artsassistent is een basis arts die zich aan het specialiseren is tot gynaecoloog). De enige uitzondering qua pijnstilling is lachgas. Dit geeft geen verhoogd risico op complicaties waardoor er geen medische indicatie is om je over te dragen waardoor wij je een op een zullen blijven begeleiden tijdens de bevalling.