Wanneer bellen?

Wanneer bellen?

De meeste bevallingen beginnen met weeën. Vaak begint het met onregelmatige pijnlijke harde buiken die wisselend van duur en kracht zijn. Zolang de weeën nog stoppen of minder vaak komen door prikkels van buitenaf (een rinkelende telefoon, houdingsverandering, een warme douche) zijn ze meestal nog niet sterk genoeg om tot ontsluiting te leiden. Wanneer de weeën toch doorzetten, zullen deze over gaan in regelmatige, krachtige weeën. Tijdens de wee heb je al je concentratie nodig om hem weg te zuchten. Dit is het moment om bij te gaan houden hoe vaak de weeën komen en hoe lang ze duren.

Bel ons wanneer je ons nodig hebt, dat kan je zelf het beste aanvoelen.

Bij je eerste bevalling bel je ons in ieder geval wanneer je twee uur lang elke 4-5 minuten een wee hebt die één minuut duurt. (dus: 1 min. wee, 3-4 min. pauze).

Bij je tweede of daaropvolgende bevalling bel je wanneer je een uur lang elke 5 minuten een goede wee van ongeveer één minuut hebt.

 

Gebroken vliezen

Sommige bevallingen beginnen met het breken van de vliezen zonder dat er weeën zijn. Je verliest dan een deel van het vruchtwater. Er zullen na dit moment meestal kleine scheutjes vruchtwater blijven aflopen. De weeën kunnen daarna spontaan beginnen, maar deze kunnen ook uitblijven. Je hebt vanaf dat moment 24 uur om goede weeën te krijgen. Gebeurt dit niet, dan dragen wij je over aan het ziekenhuis omdat je een licht verhoogde kans hebt op een infectie. Het vruchtwater hoort helder (doorzichtig, wittig, rozig of met witte vlokjes) te zijn. Soms zit er wat slijm of bloed doorheen. Dit is allemaal normaal. Probeer wat op te vangen in een glas of bewaar je ondergoed/verband. Je mag niet meer vrijen, zwemmen of in bad om een infectie te voorkomen.

 

Ben je meer dan 37 weken zwanger, is het vruchtwater helder en is het hoofdje van de baby ingedaald? Bel ons bij voorkeur overdag op, wij komen dan bij je langs voor een thuiscontrole. We zullen het vruchtwater bekijken en naar het hartje van de baby luisteren. Samen maken we een plan hoe lang er nog op spontane weeën gewacht kan worden en wanneer een controle in het ziekenhuis nodig is.

 

Bel de verloskundige direct als de vliezen gebroken zijn in (een van de) onderstaande situaties:

  • vóór de 37 weken
  • bij regelmatige weeën
  • het hoofdje nog niet is ingedaald
  • het vruchtwater groen of bruinig is of als je twijfelt over de kleur

 

Bloedverlies

Een beetje bloedverlies of verlies van bloederig slijm is niet zorgwekkend. Het komt van de baarmoedermond en kan een teken zijn dat de bevalling aanstaande is. Bij een beetje slijmerig bloedverlies hoef je niet te bellen, dit is van de slijmprop. Het verliezen van de slijmprop wil niet zeggen dat de bevalling gaat beginnen.

 

Heb je helderrood waterdun bloedverlies wat meer is dan een menstruatie of een maandverband vol bloed binnen een half uur? Bel de verloskundige direct