Voorbereiden op de bevalling

Voorbereiding op de bevalling

Een goede voorbereiding kan angst en onzekerheid wegnemen. Zo kan je je beter ontspannen tijdens de bevalling. Bovendien kan ontspanning ervoor zorgen dat je minder last van de pijn hebt en de weeën beter doorzetten, waardoor de bevalling vlotter verloopt.

Een zwangerschapscursus is zeker niet verplicht, maar veel (aanstaande) ouders ervaren het als een prettige voorbereiding op de bevalling en de tijd erna. Een uitgebreid aanbod aan cursussen kun je in de wachtkamer vinden. Ook de verschillende Amsterdamse ziekenhuizen bieden regelmatig een voorlichtingsavond aan. Soms is het ook mogelijk om dan de verloskamers te bezoeken.

Te regelen voor de 37e zwangerschapsweek, zowel bij een thuis- als ziekenhuisbevalling:

  • Een goed werkende deurbel en naambordje bij de voordeur
  • Klossen om je bed te verhogen tot tenminste 70-90cm hoogte. Indien het niet mogelijk is om je bed te verhogen, zorg dan voor een ander verhoogd bed en bespreek het bij ons op het spreekuur.
  • Ziekenhuistas, een tas met benodigdheden voor jou en de baby voor de eerste uren (en soms dagen) na de bevalling. Vergeet niet je 101-zwangerschapsenvelop en verzekeringspasje erin te doen.
  • Kraampakket, indien je verzekeraar geen kraampakket heeft opgestuurd, kun je het kopen bij de apotheek, drogist of Prenatal. Ook bij een ziekenhuisbevalling heb je een kraampakket nodig voor als je weer thuis bent na de bevalling.