Als het anders gaat dan verwacht

Als het anders loopt dan gehoopt…

Iedereen heeft wel een idee over hoe je hoopt dat de bevalling zal gaan. En ook al kun je het natuurlijk niet plannen, het is wel belangrijk om erover na te denken wat je wensen zijn omtrent de bevalling. We bespreken deze wensen uitgebreid met elkaar, zoals waar je voorkeur is om te bevallen, thuis of in het ziekenhuis. En ook hoe je over pijnstilling denkt en wat je van onze begeleiding verwacht.

Het is goed om erbij stil te staan dat er een kans bestaat dat we de zorg over moeten dragen aan het ziekenhuis waarbij de klinisch verloskundige of arts assistent de zorg overneemt. In 96% van de gevallen is dit niet vanwege spoed. De grootste kans is vanwege pijnstilling, of een infuus met oxytocine (het weeën hormoon) omdat de bevalling te traag verloopt of omdat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Slechts een enkele keer heeft het spoed en dan kunnen we ook altijd bij het meest dichtstbijzijnde ziekenhuis terecht.

Een marathon

Je kan een bevalling op een bepaalde manier vergelijken met het lopen van een marathon. Die vergelijking gaat natuurlijk maar deels op, maar wat je wel ziet is dat bij een marathon je lijf het werk moet doen (je benen moeten rennen). Dan kun je onderweg wat obstakels tegen komen, het blijkt toch net wat warmer dan gedacht, of juist harde tegenwind, heuvel op, etc. Je benen lopen en jij moet het als persoon vol zien te houden. En ondanks af en toe een tegenslag toch ook die laatste 15 km op karakter nog rennen. Bij een bevalling moet je lijf de weeën maken, je baarmoedermond ontsluiten en de baby er goed voor gaan liggen. Allemaal zaken waar jij als persoon eigenlijk geen invloed op hebt. Je weet niet hoe en wanneer het gaat beginnen, of je toevallig net een paar slechte nachten achter de rug hebt en hartstikke moe bent nog voor de eerste wee. Daarom is continue support tijdens de bevalling heel belangrijk, zowel van je partner als ook van ons. Hierdoor houd je vertrouwen en voel je je gesteund waardoor je het beter vol kan houden en er beter op terug kijkt, ook als het anders is gelopen dan verwacht.

Support of labour

Tijdens de bevalling speelt je partner daardoor ook een belangrijke rol om je te blijven motiveren. Ook als je het even niet ziet zitten, je het lang vindt duren en moe bent. Want af en toe heb je momenten dat je het even heel zwaar vindt, terwijl je het een half uur later misschien wel weer beter te doen vindt. Het belangrijkst is in ieder geval om eerlijk te zijn naar jezelf en naar de mensen om je heen. Geef aan wat je nodig hebt, wat positief voor je werkt en wat niet.

Wees trots op jezelf, hoe het ook loopt

Probeer niet teleurgesteld te raken in jezelf als persoon als het heel anders loopt dan je had gehoopt en verwacht. Je hebt nu eenmaal niet helemaal in de hand hoe het gaat, maar wel hoe je ermee omgaat dat het gaat. Soms horen we wel van vrouwen dat ze denken dat ze niet goed genoeg op hun ademhaling gelet hebben en dat het daardoor te traag is gegaan bijvoorbeeld. Niets is minder waar. Je lichaam doet het werk en zelf moet je volhouden en wij zijn er, samen met je partner, om je daarin te begeleiden. Juist ook als het anders loopt dan verwacht.

Bij een eerste bevalling heb je ongeveer 50% kans dat het medisch wordt, wat zoveel inhoudt als dat wij de zorg overdragen aan de klinisch verloskundige of arts assistent van het ziekenhuis. Zoals ik al eerder zei is dit bijna altijd zonder spoed, zoals bij pijnstilling (anders dan lachgas), als de bevalling te traag verloopt, de baby in het vruchtwater heeft gepoept of als de vliezen zijn gebroken en de weeën blijven uit. We gaan mee naar het ziekenhuis en gaan pas weg als we de zorg helemaal overgedragen hebben en zien dat jij ook in het voor jou nieuwe team om je heen vertrouwen hebt. Wil je onze continue begeleiding ook als je overgedragen bent? Dat kan, klik hier om meer te lezen over onze uitgebreide zorg tijdens de bevalling.

Vertrouwen op je lichaam, luister naar je lijf en geloof in je zelf