Kinderwens

Kinderwens

Heb je een kinderwens?  Dan kun je al voordat je zwanger bent bij ons terecht op het kinderwensspreekuur. 

Gezond zwanger worden

Als je graag zwanger wilt worden, kun je nu alvast beginnen met gezond leven. Een gezonde leefstijl verhoogt de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kind. Bij Verloskundigen 101 helpen we je daar graag bij. Je kunt langskomen op ons kinderwensspreekuur voor persoonlijk advies. Tijdens deze afspraak praten we met jou en je partner over gezond leven, zwanger worden en zwanger zijn.

Kinderwensspreekuur

Wanneer je bij ons langskomt om te praten over zwanger worden, geven wij jou (en je partner) gerichte informatie over gezond zwanger worden. Hierbij bekijken we bijvoorbeeld welke gezondheidsrisico’s er eventueel spelen en geven we persoonlijk advies, bespreken je menstruele cyclus en wanneer je het meest vruchtbaar bent. Natuurlijk kun je ook al je vragen stellen. Als voorbereiding op de afspraak kun je via Zwangerwijzer een vragenlijst invullen. 

Stoppen met anticonceptie

Anticonceptiepil en NuvaRing – In principe kun je doorgaan met de pil of NuvaRing tot het moment dat je zwanger wilt worden. Het is niet schadelijk voor de gezondheid van de toekomstige baby of van de moeder. Maar als je de tijd hebt, is het verstandig om eerst een of twee natuurlijke menstruaties af te wachten. Dan kun je beter bepalen hoever je zwanger bent. Bij de meeste vrouwen is de natuurlijke cyclus binnen zes tot tien weken weer op gang. Bij anderen duurt het langer. Blijft een menstruatie langer dan 3 maanden uit ga dan naar de huisarts en doe voor de zekerheid even een zwangerschapstest, het kan namelijk zo zijn dat je zwanger bent geworden voordat je voor het eerst weer ongesteld zou moeten zijn geworden.

Implanon – Ook na verwijdering van Implanon®, een hormoonstaafje dat onder de huid wordt aangebracht, is het verstandig om eerst een natuurlijke menstruatie af te wachten net zoals voor de pil.

Spiraaltje – Na verwijdering van het spiraaltje of hormoonspiraaltje (Mirena®), kun je meteen zwanger worden. Geen van beide beïnvloedt immers je natuurlijke cyclus.

Vergeet niet met foliumzuur te beginnen vanaf het moment dat je zwanger wil worden. 

Vruchtbare dagen

Bij de meeste vrouwen vindt de eisprong (ovulatie) ongeveer twee weken voor de verwachte volgende menstruatie plaats. De periode vlak voor je eisprong is je vruchtbare periode. Heb je een cyclus van precies 28 dagen, dan valt de eisprong ongeveer twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie, rond dag 14. Sommige vrouwen voelen de eisprong als een kortdurende lichte buikpijn. Met een ovulatietest kun je preciezer het moment van de eisprong bepalen.

Als je zwanger wil worden is het belangrijk om bij te houden wanneer de eerste dag is dat je ongesteld wordt. Met behulp van die gegevens kun je later berekenen hoever je ongeveer zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend.

Vruchtbaarheidsproblemen

Het liefst wil je natuurlijk zo snel mogelijk zwanger worden. Als dit na een jaar proberen nog niet gelukt is, kunnen jij (en je partner) hiervan de oorzaak laten onderzoeken. Maak dan een afspraak bij je huisarts of bij ons. We zullen je vervolgens doorverwijzen naar een gynaecoloog in het ziekenhuis van je keuze.

Als blijkt dat je niet ‘op de gewone manier’ zwanger kunt worden, kan je eventueel in aanmerking komen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Er zijn verschillende soorten behandelingen en de gynaecoloog zal samen met jou (en je partner) bespreken wat in jullie situatie het beste zal zijn. 

Lees meer over vruchtbaarheidsproblemen op de website van Freya