Overtijd

Overtijd

Wist je dat de meeste vrouwen ná de uitgerekende datum bevallen? Op basis van de termijnecho is de vermoedelijke bevaldatum vastgesteld. Slechts 5% van de vrouwen bevalt ook écht op die datum. Het overgrote deel (ongeveer 70%) bevalt na de uitgerekende datum. Na die 42 weken ben je “overtijd”. Dit wordt ook ‘serotien” genoemd. De zorg wordt in dat geval overgedragen aan het ziekenhuis en de bevalling zal worden ingeleid.

 

Strippen

Om de kans op bevallen te vergroten, kunnen wij ‘strippen’. Dit houdt in dat via inwendig onderzoek gevoeld wordt of de baarmoedermond al soepel en week is en of er al ontsluiting is. Als dat het geval is dan kun je “gestript” worden. Bij het strippen worden de vliezen van de baarmoedermond los gewoeld. Hierbij komen hormonen vrij (prostaglandines) die nodig zijn om de bevalling op gang te brengen. Sommige vrouwen vinden het strippen vervelend. Andere vrouwen voelen er niet veel van. Door het strippen versnelt de rijping van de baarmoedermond. Als het strippen het gewenste effect heeft, krijg je binnen 20 uur weeën. Strippen is het meest effectief vanaf 41 weken.
Rond de uitgerekende datum maken we samen met jou een plan waar je je het prettigst bij voelt. Vanaf 41 weken zullen we elkaar ongeveer om de dag zien voor een controle waarbij we de bloeddruk meten, naar de hartslag van de baby luisteren en desgewenst kunnen strippen om de bevalling te bespoedigen. Aan het einde van de 41e week word je verwezen voor een controle in het ziekenhuis van jouw keuze om een datum te bepalen voor het inleiden van de bevalling indien het niet zelf begint.

 

Inleiden

De bevalling wordt in ieder geval ingeleid indien je langer zwanger bent dan 42 weken of als het niet goed gaat met jou of de baby. Dit gebeurt in het ziekenhuis. Een inleiding kan op verschillende manieren plaatsvinden. In het ziekenhuis zullen ze je hierover informeren. Als je ingeleid wordt, dragen wij de zorg over aan het ziekenhuis. Zij zullen je tijdens de bevalling begeleiden.