Echo

Echo

Voor al je zwangerschapsecho’s, zowel medische echo’s, echo’s op verzoek én de mooiste 4D HD live pret-echo’s kun je 7 dagen per week bij Echo Amsterdam terecht, ook ’s avonds.

Als je zwanger bent, krijg je standaard 4 echo’s vergoed door de verzekering: de termijnecho, de 13- weken echo, de 20-weken echo en een groei/liggingsecho bij 35 – 36wkn. Daarnaast kan het zijn dat we je verwijzen voor extra echo’s om bijvoorbeeld de groei of de ligging van de baby te controleren. Deze medische echo’s worden altijd vergoed door de verzekering. Je mag ook zelf kiezen of je extra echo’s tijdens de zwangerschap wil. Een pret echo betaal je zelf en kosten meestal €50. We vinden het belangrijk dat je keuzevrijheid hebt in hoeveel echo’s je wenst. Een extra echo kan je meer gevoel van zekerheid geven. Daarnaast geloven dat zwangere vrouwen meer tijd en aandacht verdienen. Het is bewezen dat vrouwen met meer menselijke aandacht beter bevallen. Daarom willen we je door onze begeleiding, gratis voorlichtingsavonden, adviezen en échte persoonlijke aandacht meer vertrouwen geven naar de bevalling toe.

Pretecho Amsterdam

Wil je meer echo’s om de groei en ontwikkeling van je baby in de gaten te houden, dan kan dat natuurlijk. Een echo op verzoek mag je op elk moment van de zwangerschap plannen. Soms kan het je een extra gevoel van zekerheid geven in het begin van je zwangerschap. Bijvoorbeeld als je eerder een miskraam hebt gehad. Een vroege echo kan al vanaf 6 weken (maar is betrouwbaarder vanaf 7+ weken). We willen onderstrepen dat jij vrij bent in de keuze om extra echo’s te maken. Het kan leuk zijn om bijvoorbeeld mooie beelden van je kindje te hebben. Onze uitgebreide verloskundige zorg, met de noodzakelijke echo’s, is erop gericht de gezondheid van jou en je kindje scherp in de gaten te houden. Dat geeft vertrouwen. In principe geeft het aantal echo’s dat wordt vergoed de grootste kans op een gezond kindje met daarbij de kleinste kans op veel onterechte stress tijdens de zwangerschap. Deze onnodige onrust willen we natuurlijk heel liefst voorkomen. We denken daarom graag met je mee om een goede balans vinden in hoeveel echo’s je vertrouwen geeft.

Echo om geslacht te bepalen

Misschien ben je wel heel nieuwsgierig naar het geslacht? Dit kan bij ons al vanaf 14 weken zwangerschap. Deze echo’s kosten €50 en worden helaas niet vergoed door de verzekering. Onze ervaren echoscopisten nemen ruim de tijd voor je om je baby mooi in beeld te brengen. Tijdens de echo leggen zij alles uitgebreid aan je uit en printen ze de mooiste plaatjes. Je kunt de echobeelden ook op een usb-stick laten zetten om thuis nog eens rustig te bekijken. We werken alleen met de allernieuwste echoapparatuur. Deze Voluson E6 maakt unieke beelden in zowel 2D en 3D/4D met de speciale HD (high definition) live functie waardoor we prachtige beelden van je baby kunnen laten zien. Wil je extra (pret)echo’s in de zwangerschap, dan is dat ook altijd mogelijk.

Prenatale screening: de 13 weken echo

Alles over prenatale screening tijdens je zwangerschap lees je hier of op pns.nl

Echo timeline

Vroege echo
6+weken

Echo op verzoek. Ben je erg nieuwsgierig en wil je niet wachten op de termijnecho, dan kun je al vanaf 7 weken terecht. Bij deze inwendige vroege echo wordt gekeken naar het embryo maar ook of de zwangerschap zich op de goede plek in de baarmoeder bevindt en of er sprake is van een twee- of meerling. Het beste is om deze echo te doen vanaf 7-8 weken. Tot 7-8 weken is de kans op een miskraam nog erg reëel en kan de echo een valse geruststelling of blijdschap geven. Een vroege echo kost €50.

Termijnecho
10 - 12 weken

Medische echo met verwijzing. Bij de termijnecho wordt de precieze uitgerekende datum berekend op basis van de hoofd-stuit lengte. Daarnaast wordt ook gekeken of het kindje zich goed ontwikkelt.

13 weken echo
12+3 - 14+3

Medische echo met verwijzing. Vanaf 1 september 2021 krijgen alle zwangeren deze echo (het eerste trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek “etSEO”) aangeboden Deze echo bestaat naast de al bestaande 20 weken echo om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien. De 13 wekenecho is onderdeel van een landelijke wetenschappelijke studie. Lees hier meer.

Geslachtsecho
14+ weken

Echo op verzoek. Ben je nieuwsgierig of je een jongetje of een meisje verwacht? Al vanaf 14 weken kunnen we het geslacht zeer betrouwbaar beoordelen met een geslachtsecho. Er wordt ook gekeken naar de ligging en grootte van de baby. Bij een eenling kost de echo €50, bij een tweeling zijn de kosten €75.

20 weken echo
19 - 20 weken

Medische echo met verwijzing. Bij de 20-weken echo (officieel de 2e trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek genoemd “SEO”) wordt gekeken naar de hersenen, schedel, aangezicht, wervelkolom, hart, maag, darmen, nieren, blaas en de ledematen van je kind. Er wordt gescreend op verschillende ernstige lichamelijke aandoeningen. Ook wordt de grootte van je kindje bekeken, de positie van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld.

Medische echo met verwijzing
24+ weken

Medische echo met verwijzing. Deze 2D echo kan aangevraagd worden door je verloskundige om de groei van de baby te beoordelen, de ligging van de placenta, de hoeveelheid vruchtwater, bij bloedverlies of een andere medische reden.

2D echo op verzoek
24+ weken

Echo op verzoek. Naast de medische echo’s mag je op elk moment in de zwangerschap zelf een echo plannen. Bij een echo op verzoek wordt je kindje mooi in beeld gebracht, de ligging en groei beoordeeld en de hoeveelheid vruchtwater bekeken. Deze echo kost €50.

4D HD Life echo
24 - 30 weken

Echo op verzoek. Wil je naast de standaard echo’s je kindje ook bekijken in 4D HD Life? Of een echo laten maken waar de toekomstige opa’s en oma’s bij aanwezig zijn? Met onze 3D 4D pretecho kun je buiten de medische echo’s om je kind nog eens rustig bewonderen. Door de 3D 4D-functie van ons echoapparaat krijg je een heel realistisch beeld. Uiteraard krijg je die beelden op een USB-stick mee. Deze echo kost €135.

FAQ

Staat je vraag er niet tussen? Stuur gerust een email of bel 020 – 47 000 67

Wanneer kan ik de eerste echo laten maken

Een vroege echo kun je al vanaf 6 weken laten maken. Bij deze inwendige vroege echo wordt gekeken naar het embryo maar ook of de zwangerschap zich op de goede plek in de baarmoeder bevindt en of er sprake is van een twee- of meerling. Overigens is een vroege echo bij 7-8 weken zwangerschap is betrouwbaarder dan bij 6 weken omdat de ontwikkeling van de baby dan al een stuk verder is. Houd er ook rekening mee dat als je toch iets priller zwanger bent dan verwacht, het nog niet te zien is of het hartje klopt aangezien dat pas bij 5+3 weken gaat kloppen.

Hoe werkt een echo?

Met een echo wordt met onhoorbare geluidsgolven je baby zichtbaar gemaakt. De transducer, een soort microfoon, zendt deze geluidsgolven uit. Je buik weerkaatst de geluiden. De microfoon vangt ze weer op en zet ze om in afbeeldingen van je baby. Een echo is niet schadelijk voor de baby!

Wanneer wordt een inwendige echo gemaakt?

Voor de 10 weken zwangerschap, zal de echo inwendig gemaakt worden. Dit is omdat de zwangerschap vanaf de buik nog niet (goed) in beeld te brengen is. Soms zal later in de zwangerschap ook een inwendige echo nodig zijn, bijvoorbeeld om te bekijken of de placenta vlakbij de baarmoedermond ligt.

Waarom is het belangrijk om een volle blaas te hebben bij de echo?

Voor een echo via de buik is het handig als je blaas iets gevuld is. De volle blaas tilt de baarmoeder namelijk wat omhoog, waardoor de baby beter te zien is. Bij de inwendige echo zit een volle blaas juist in de weg.

Wat is een 3D/4D echo?

Bij de 2D echo (het platte zwart/wit beeld) zie je de contouren van de baby, bij een 3/4D echo zie je stilstaande beelden met diepte (3D) en bij 4D opnames zie je bewegende 3D beelden. Dat betekent dat als de baby gaapt, je dat ook echt “live” kunt zien.

De 3/4D echo is het mooist tussen 24 en 30 weken. Je baby is dan groot genoeg om mooie beelden op te leveren en heeft genoeg onderhuids vet om goed te kunnen zien op wie hij of zij lijkt. Mocht je eerder of later in de zwangerschap een 3/4D echo willen laten maken dan kan dat natuurlijk altijd!

Wanneer je zwanger bent van een meerling is een 3/4D echo het leukst zo vroeg mogelijk in de zwangerschap, dan kunnen de kinderen nog samen in beeld gebracht worden. Je betaalt hier geen extra toeslag voor.

Wel blijft het altijd afhankelijk van de ligging van de baby hoe goed alles in beeld te krijgen is.

Wanneer kan ik het beste een pretecho laten maken?

Een pretecho (3D 4D Live) is het mooiste tussen de 24 en 30 weken. Na de 30 weken is het steeds lastiger om de baby mooi in beeld te brengen omdat hij/zij steeds groter wordt.

Hoeveel kost een (pret)echo?

Zwangerschapsduur Echo Duur Euro
6 – 9 wkn Vroege echo 15 min €50
10 – 12 wkn Termijnecho
vergoed door basiszorgverzekering
15 min €0
12 wkn Combinatietest
nekplooimeting & bloedafname (alleen mogelijk in het Amsterdam UMC locatie VUmc)
12 – 14 wkn 2D eigen verzoek
Uitgebreide vroege echo
20 min €50
>14 wkn Uitgebreide vroege echo incl geslachtsecho 20 min €50
18 – 22 wkn Structureel Echoscopische Onderzoek (SEO)
“20 – weken echo”
vergoed door basiszorgverzekering
 45 min €0
24+ wkn 2D echo met verwijzing
– bloedverlies
– groei (biometrie)
– ligging van de placenta
– spoed
– na een versie (als de baby in stuit lag)
vergoed door basisverzekering 
15 min €0
24+ wkn 2D echo eigen verzoek
– groei en/of hoeveelheid vruchtwater
15 min €50
24 – 30 wkn 3D 4D HD-live pret echo
– incl. DVD en USB stick
30 min €125
35 – 36 wkn Groei en liggingsecho
vergoed door basisverzekering
15 min €0

Waarom een echo centrum en geen echo’s op de verloskundigenpraktijk zelf?

We vinden kwaliteit en bereikbaarheid belangrijk. Door alleen met de nieuwste apparatuur en meest ervaren echoscopisten te werken, garanderen wij de hoogste kwaliteit. Bovendien houden we graag rekening met de werktijden van jou en je partner en is ons echocentrum Echo Amsterdam 7 dagen en 3 avonden per week geopend. Zo kun je altijd een afspraak maken die jou (en je partner) goed uitkomt en kunnen wij in geval van een medische (spoed) echo direct terecht.