Hoe en waar bevallen

Waar en hoe bevallen

Elke bevalling is anders en iedere vrouw beleeft het op haar eigen manier. Bevallen doe je waar jij je het veiligst voelt. Dat kan thuis zijn, in het bevalcentrum of in het ziekenhuis, met of zonder pijnstilling. Die keuze is helemaal aan jou, al deze plekken zijn veilig. Je bevalt het beste daar waar jij je het prettigst voelt. Nederland heeft een uniek systeem waardoor je veilig thuis kan bevallen, als je dat wenst. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Heb je een medische indicatie en moet jouw gezondheid of die van je baby extra in de gaten gehouden worden, dan beval je in principe in het ziekenhuis. Een verloskundige die in het ziekenhuis werkt (klinisch verloskundige) of een arts assistent, begeleidt je dan met op de achtergrond een gynaecoloog.
Ben je benieuwd wat we allemaal meenemen naar een thuisbevalling?

Wil je thuis bevallen, dan begeleiden wij je 1 op 1, geassisteerd door de kraamzorg. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen thuis over het algemeen beter beter kunnen ontspannen en daardoor minder stresshormonen aanmaken waardoor ze beter bevallen. We hebben natuurlijk al onze medische apparatuur mee als je thuis bevalt, zoals zuurstof, medicatie, infuus, hecht- en bevalset, reanimatie set en andere benodigdheden.

Thuis

Wil je thuis bevallen, dan begeleiden wij je een op een, geassisteerd door de kraamzorg. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen thuis over het algemeen beter beter kunnen ontspannen en daardoor minder stresshormonen aanmaken waardoor ze beter bevallen. We hebben natuurlijk al onze medische apparatuur mee als je thuis bevalt, zoals zuurstof, medicatie, infuus benodigdheden, hecht- en bevalset, reanimatie set en andere benodigdheden.

Poliklinisch

Dit zijn 4 niet-medische bevalkamers in het OLVG West. Iedere kamer heeft een bad, waarvan 2 een groot bevalbad. Ook zijn er geen infusen of andere medische apparatuur zichtbaar aanwezig en kan je lachgas krijgen als pijnstilling. Bevalcentrum West (BCW) biedt in een huiselijke omgeving een alternatief voor de poliklinische bevalling, voor iedereen die niet thuis kan of wil bevallen.

Bevalcentrum West

Heb je een medische indicatie (bijvoorbeeld door een hoge bloeddruk of omdat je de vorige keer met een keizersnede bent bevallen), dan zul je in principe in het ziekenhuis bevallen, zonder eigen bijdrage, begeleid door het ziekenhuisteam (klinisch verloskundige of arts-assistent samen met een verpleegkundige). Ben je na de bevalling weer thuis, dan nemen wij de zorg weer over samen met de kraamzorg.

Ziekenhuis (medisch)

Er zijn 6 ziekenhuizen in Amsterdam en Amstelveen:

AUMC (locatie VU en AMC), OLVGO, OLVGW met het Bevalcentrum, Amstelland en het Bovenij.

We kunnen eigenlijk altijd wel in 1 van deze ziekenhuizen terecht, alhoewel het niet altijd je eerste voorkeur is. Een enkele keer moeten we helaas uitwijken naar buiten Amsterdam of Amstelveen, gelukkig is dit maar een enkele keer per jaar. De kwaliteit van zorg is in alle ziekenhuizen zeer hoog.
Als je poliklinisch bevalt, dus zonder medische indicatie maar op eigen verzoek in het ziekenhuis, huur je eigenlijk een kamer met een verpleegkundige en begeleiden wij je 1 op 1 tijdens de bevalling. Mocht je tijdens de bevalling een medische indicatie krijgen, dan blijf je op dezelfde kamer en neemt de ziekenhuis verloskundige de zorg over. De enige uitzondering hierop is het Bevalcentrum, bij een medische indicatie tijdens bevalling zul je in dat geval eerst naar de medische vleugel verplaatst worden. Is het een niet urgente medische reden (zoals pijnstilling of een infuus om de bevalling te bespoedigen en is er écht geen plek op de medische vleugel, dan zullen we naar een ander ziekenhuis moeten uitwijken. Bij spoed is er echter áltijd plek!).

Er zijn wettelijke kosten voor een poliklinische bevalling, dat geldt ook voor het bevalcentrum. In 2020 zijn die kosten rond de €360.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0