Hoe en waar bevallen

Thuis bevallen of in het ziekenhuis

Elke bevalling is anders en iedere vrouw beleeft het op haar eigen manier. Bevallen doe je waar jij je het veiligst voelt. Dat kan thuis zijn, in het bevalcentrum of in het ziekenhuis, met of zonder pijnstilling. Die keuze is helemaal aan jou, al deze plekken zijn veilig. Je bevalt het beste daar waar jij je het prettigst voelt. Nederland heeft een uniek systeem waardoor je veilig thuis kan bevallen, als je dat wenst. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Heb je een medische indicatie en moet jouw gezondheid of die van je kindje extra in de gaten gehouden worden, dan beval je in principe in het ziekenhuis. Een verloskundige die in het ziekenhuis werkt (klinisch verloskundige) of een arts assistent, begeleidt je dan met op de achtergrond een gynaecoloog.

Thuis bevallen

Wil je thuis bevallen, dan begeleiden wij je 1 op 1, geassisteerd door de kraamzorg. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen thuis over het algemeen beter beter kunnen ontspannen en daardoor minder stresshormonen aanmaken waardoor ze beter bevallen. We hebben natuurlijk al onze medische apparatuur mee als je thuis bevalt, zoals zuurstof, medicatie, infuus, hecht- en bevalset, reanimatie set en andere benodigdheden.

Bevalcentrum West

In het OLVG West is een tweedeling gemaakt op de verloskamers. Naast de gang met medische verloskamers is er een gang met 4 niet-medische bevalkamers. Een klapdeur scheidt deze twee soorten verloskamers. Op het bevalcentrum is het rustig en stil, op de gang lopen geen mensen rond en je zult  behalve 1 kraamzorg en ons niemand zien of horen. Iedere kamer heeft een bad, waarvan 2 een groot bevalbad. Ook zijn er geen infusen of andere medische apparatuur zichtbaar aanwezig en kan je lachgas krijgen als pijnstilling. Bevalcentrum West (BCW) biedt in een huiselijke omgeving een alternatief voor de poliklinische bevalling, voor iedereen die niet thuis kan of wil bevallen.

Poliklinisch bevallen

Als je poliklinisch bevalt, dus zonder medische indicatie maar op eigen verzoek in het ziekenhuis, huur je eigenlijk een verloskamer met een verpleegkundige of kraamzorg. Mocht je tijdens de bevalling een medische indicatie krijgen, dan blijf je op dezelfde kamer. De eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling bedraagt ongeveer €360 (ook als je bevalt in het Bevalcentrum betaal je dit bedrag), wat door sommige zorgverzekeringen wordt vergoed.

(Medische) ziekenhuis bevalling

Heb je een medische indicatie (bijvoorbeeld door een hoge bloeddruk of omdat je de vorige keer met een keizersnede bent bevallen), dan zul je in principe in het ziekenhuis bevallen, zonder eigen bijdrage, begeleid door het ziekenhuisteam (klinisch verloskundige of arts-assistent samen met een verpleegkundige). Ben je na de bevalling weer thuis, dan nemen wij de zorg weer over samen met de kraamzorg.

Altijd een vertrouwd gezicht tijdens de bevalling

Bij Verloskundigen 101 kun je ervoor kiezen dat wij je bevalling blijven begeleiden, ook als er een medische indicatie ontstaat waardoor de verantwoordelijkheid overgenomen wordt door het ziekenhuis. Wij blijven dan als coach om ervoor te zorgen dat je je continue gesteund voelt door een vertrouwd gezicht tijdens de bevalling: 101+ zorg.

Een voordeel hiervan is de garantie van een continue begeleidende verloskundige, hoe je bevalling ook verloopt. Dit geeft je meer rust en vertrouwen, waardoor je vaak positiever terugkijkt en meer controle ervaart over je bevalling.

Al tijdens de zwangerschap, als we elkaar leren kennen bouwen we aan een vertrouwensband. Tijdens de bevalling krijgt coaching en begeleiding meer betekenis. We zien het als onze taak om je zo goed mogelijk te helpen bij het maken van keuzes die van belang zijn tijdens de bevalling. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor thuis of in een ziekenhuis bevallen, maar ook aan keuzes als het wel/niet breken van de vliezen, het doen van inwendig onderzoek, het aannemen van comfortabele houdingen om goed met de bevallingspijn te kunnen omgaan en pijnstilling. In principe begeleid een van ons je dus door het hele traject van de bevalling heen, vanaf het moment dat je ons nodig hebt tot na de geboorte van de baby en placenta.

Heb je behoefte aan de garantie van continue begeleiding tijdens je bevalling, ook al loopt je bevalling misschien anders dan gepland? Of heb je verder nog vragen? Laat het ons weten en we kunnen tijdens het spreekuur extra tijd inplannen om hier met je over in gesprek te gaan.

Bevalcentrum en ziekenhuizen in Amsterdam-Amstelland

OLVG locatie Oost en West