Na de bevalling

De eerste uren na de geboorte

Direct na de bevalling wordt je baby op je buik gelegd. De hartslag en ademhaling van de baby wordt rustig bij het huid-op-huidcontact en jouw warme huid helpt de baby ook warm te blijven. Je kindje wordt afgedroogd met warme doeken en hij krijgt een mutsje op. De hartslag, ademhaling, spierspanning, reflexen en de kleur van de baby controleren we en de Apgar-score wordt gegeven. Dit gaat voor jou meestal ongemerkt.

Hechten

We controleren, nadat de placenta geboren is, of het nodig is om te hechten. Bij 75% van de vrouwen die voor het eerst bevallen is het nodig om iets te hechten. Dit klinkt vaak groter dan het is. Het hechten doen we zelf en gebeurt natuurlijk onder lokale verdoving. Heel soms is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld wanneer ook (een deel van de) kringspier is gescheurd (een ‘(sub)totaalruptuur’). In dat geval wordt het, meestal op de operatiekamer, gehecht door de gynaecoloog.

 

Nakijken van de baby

We kijken je baby van top tot teen na, meten het gewicht, de temperatuur en testen verschillende reflexen. Ook krijgt je baby 1mg vitamine K druppels via de mond. Met deze hoeveelheid kan hij een week vooruit, daarna wordt een andere hoeveelheid vitamine K geadviseerd. Vitamine K druppels wordt de eerste drie levensmaanden geadviseerd, daarna maakt je kindje voldoende zelf aan. Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling.

Hoe lang blijf je in het ziekenhuis?

In principe kan je binnen een uur na de bevalling je kindje borstvoeding geven. Het aanleggen gaat in het begin vaak nog wat onwennig, de kraamzorg en wij helpen je daarbij. Nadat jullie eerst even met z’n drieën zijn bijgekomen en wat hebben gegeten en gedronken, helpt de kraamverzorgende of verpleegkundige je met douchen. Gemiddeld genomen gaat de kraamverzorgende vier uur na een thuisbevalling weg. Bij een ziekenhuisbevalling kun je meestal na drie à vier uur weer naar huis mits het verantwoord is (je moet bijvoorbeeld zelfstandig naar de wc kunnen lopen en geplast hebben).

 

De eerste week

Eenmaal thuis komt de kraamverzorgende jullie thuis de eerste week dagelijks helpen, hebben wij om de dag contact met elkaar en komt de verloskundige die bij jouw bevalling was een keertje langs. In de eerste week nadat je bevallen bent, krijgen jij en je baby dagelijks hulp van de kraamverzorgster. Ook wij zullen in de kraamweek ongeveer vier contactmomenten hebben, waarvan twee telefonisch en twee bij je thuis om te controleren hoe het met jullie gaat. We kunnen van tevoren nooit inschatten hoe laat dat zal zijn aangezien deze visites naast eventuele bevallingen en spoedgevallen plaatsvinden. Wij vragen je begrip daarvoor. Mocht je zelf ergens heen gaan op een dag dat wij je zullen bezoeken, mag je dat altijd aan de dienstdoende verloskundige doorgeven.

Bij problemen en/of ongerustheid in de eerste week na de bevalling, bel ook dan de dienstdoende verloskundige 020 – 47 000 67 (toets 1)

Uitgebreide informatie over de kraamtijd vind je hier.