Ben je net zwanger? Een spannende en bijzondere tijd breekt aan en er gebeurt van alles in je lijf. Je hebt vast een heleboel vragen en wij geven je graag antwoord op de meest gestelde vragen. Zit je vraag er niet tussen, stuur gerust een email of bel 020 – 47 000 67. We staan graag voor je klaar.
Wat kan ik wel en niet eten tijdens de zwangerschap?
Het is natuurlijk belangrijk om gezond te eten. Op internet is van alles te vinden wat je wel en niet kan eten als je zwanger bent en het spreekt elkaar nog wel eens tegen. Daarom hebben we alles overzichtelijk voor je op een rijtje gezet. Verder is het belangrijk om foliumzuur te gaan slikken, mocht je daar nog niet mee begonnen zijn. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een open ruggetje, een open schedel, hazenlip of open gehemelte bij de baby.
Hoe voel jij je?
Sommige vrouwen voelen niets bijzonders in hun lijf en anderen waren al misselijk en moe voordat ze een test deden. Je symptomen zeggen niets over de kans op een gezonde zwangerschap. De meest voorkomende klachten zijn moe, misselijk, gevoelige borsten en stemmingswisselingen. Check de link voor tips & trics bij zwangerschapsklachten.
Hoe groot is de kans op een miskraam?
Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat, kan de zwangerschap eindigen in een miskraam. Meestal merk je het eerst aan een gevoel alsof je ongesteld wordt met bloedverlies en buikpijn. Soms merk je niets en wordt pas tijdens de eerste echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is.
Een miskraam komt helaas relatief vaak voor, bij 1 op de 10 zwangerschappen. Je kunt zelf helaas niets doen om het te voorkomen. Heel voorzichtig aan doen, hoeft dus niet. Medicijnen of maatregelen zoals bedrust of stoppen met werken zijn ook niet nodig.
Vermoed je dat je een miskraam krijgt of ben je ongerust, dan mag je ons natuurlijk altijd bellen. Wij beslissen samen of het zinvol is om bijvoorbeeld al een echo te maken of juist om nog even af te wachten.
“Het is voor ons belangrijk dat elke vrouw op haar eigen manier kán en mág bevallen. Thuis of in het ziekenhuis, met of zonder pijnstilling, zoals jij het wenst”
verloskundigen 101
Wanneer is je eerste echo?
We kunnen ons goed voorstellen dat je erg nieuwsgierig bent en graag zo snel mogelijk een echo wil om te kijken of alles goed gaat. Een vroege echo kan vanaf 6 weken zwangerschap (gerekend vanaf je eerste dag van je laatste menstruatie). Het beste is om deze echo te doen bij 7-8 weken. Dank komt omdat tot die tijd de kans op een miskraam nog erg reëel is en de echo een valse geruststelling of blijdschap kan geven. Bij deze (inwendige) vroege echo wordt gekeken naar het embryo maar ook of de zwangerschap zich op de goede plek in de baarmoeder bevindt en of er sprake is van een twee- of meerling. Een vroege echo kost €50.
Hoe ontwikkelt je baby zich in de eerste weken?
Officieel noemen we de baby nog een embryo in de eerste 12 weken. In week 4 (als je er nèt achter bent gekomen dat je zwanger bent) l bestaat het uit drie verschillende lagen, die zich uiteindelijk zullen ontwikkelen tot verschillende lichaamsdelen van je baby. De binnenste laag zal uitgroeien tot de lever en longen, de middelste laag bevat het hart, de botten, de spieren en de geslachtsorganen. De buitenste laag zal het haar, de huid, de ogen en het zenuwstelsel van je baby maken.
Je embryo splitst zich nu ook op in twee delen. Het ene deel wordt de placenta die de baby voorziet van voeding en belangrijke voedingsstoffen en het andere deel is de embryo zelf die nu kan beginnen met groeien en ontwikkelen.
Aan het einde van week 5 zal het hartje voor het eerst gaan kloppen en is je embryo zo groot als een instagram hartje en lijkt het een beetje op een kikkervisje met hoofd, staart en rug!
Wanneer kun je je inschrijven bij de verloskundige?
Op het moment dat je een positieve zwangerschapstest hebt gedaan, kun je je meteen bij ons inschrijven. Meestal plannen we een eerste afspraak rond 6-8 weken zwangerschap, afhankelijk van wat jij prettig vindt.