Echo’s in de zwangerschap

Echo’s in de zwangerschap

Er zijn verschillende redenen om een echo tijdens de zwangerschap te laten maken, dat kan een medische echo zijn maar ook op eigen verzoek. In het eerste trimester kan je bijvoorbeeld met een vroege echo rond 7-8 weken zwangerschap bekijken of het hartje klopt. Er wordt dan meteen gekeken of de zwangerschap zich op de goede plek bevindt (in de baarmoeder) en er sprake is van een twee- of meerling.

Echo's vergoed door de verzekering

Tijdens de zwangerschap worden er drie echo’s standaard vergoed door je basiszorgverzekering. Daarnaast kan er een reden ontstaan waardoor een extra echo wordt gedaan om bijvoorbeeld de groei te controleren. Wil je zelf graag extra echo’s, dat mag altijd. Klik hier om te lezen welke (pret) echo’s je nog meer in de zwangerschap kan laten doen.

 

Echo’s vergoed door je verzekering:

10 - 11 weken; de termijnecho

De termijnecho is een echo die vroeg in de zwangerschap wordt gedaan. Als je geen vroege echo hebt gehad, is dit je eerste echo. Deze echo wordt gebruikt om vast te stellen hoe lang je zwanger bent (de termijn van de zwangerschap). Er wordt gekeken of het om een eenling of een meerling gaat. Ook zien we of het hartje van de baby klopt. De ideale periode voor deze echo is tussen de 10 en 11 weken. De termijnecho kan vroeger of later gemaakt worden maar is dan iets minder betrouwbaar.

19 - 21 weken; de 20 weken echo

Structureel Echoscopisch Onderzoek

De “20 weken echo”

Waarom een 20 weken echo?

Veruit de meeste kinderen worden gezond geboren. Aangeboren aandoeningen komen gelukkig relatief weinig voor. Niet alle aandoeningen zijn voor de geboorte zichtbaar. In een aantal gevallen kan een aandoening met behulp van echoscopisch onderzoek worden opgespoord.

Wat is een 20 weken echo?

Een zwangerschapsduur van 19-20 weken is het beste moment om met behulp van een uitwendige echoscopie de structuren en organen van het kind te beoordelen en eventuele afwijkingen op te sporen. Er wordt gekeken naar de hersenen, schedel, aangezicht, wervelkolom, hart, maag, darmen, nieren, blaas en de ledematen van het kind. Ook wordt de grootte van het kind gemeten, evenals de positie van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater.

De uitslag

De uitslag wordt direct na het onderzoek met je besproken. Indien er bij het echoscopisch onderzoek een afwijking wordt gezien, of hierover twijfel bestaat, zal er contact worden opgenomen met je verloskundige. Je zal dan op korte termijn worden doorverwezen naar een specialist in het VU medisch centrum voor gedetailleerd onderzoek waarbij alles nogmaals beoordeeld wordt.

 

20 weken echo: wel of niet?

De 20 weken echo is bedoeld voor zwangeren die geen verhoogd risico hebben op een kind met een aangeboren aandoening. Zwangeren die wel een verhoogd risico hebben, bijvoorbeeld vanwege een erfelijke aandoening in de familie, worden geadviseerd om deze echo te laten maken op medische indicatie in het ziekenhuis, het zogenaamde GUO onderzoek.

Met echoscopisch onderzoek bij 20 weken is een groot deel van de afwijkingen op te sporen. Het is echter nooit mogelijk om de garantie te geven op een gezond kind.

De meeste ouders kiezen voor een 20 weken echo ter geruststelling. Meestal is het dit ook, maar als er wel een afwijking wordt gevonden komen ouders soms, afhankelijk van de ernst van de aandoening, voor de moeilijke keuze te staan om de zwangerschap al dan niet af te breken. Het kan de aanstaande ouders echter ook de kans geven zich voor te bereiden op de komst van een kind met een aandoening. Er kan dan voor de juiste opvang gezorgd worden.

Kortom, het is belangrijk dat je je van tevoren voorbereidt op het echo onderzoek en het mogelijke vervolg daarop. Veel aanstaande ouders ervaren het vervolgtraject na het vaststellen van een aandoening als fysiek en psychisch belastend.

De 20 weken echo duurt tussen de 30 en 40 minuten.

35 weken; groei- en liggingsecho

Met een echo bij 35 weken kan  met 100% zekerheid zeggen of de baby op dat moment met het hoofdje naar beneden ligt. Mocht dat niet het geval zijn, dan zullen we de mogelijkheden uitleggen hoe de baby nog gedraaid kan worden.