Kraamzorg

Kraamzorg

Kraamzorg is uniek in de wereld. Behalve Nederland is er geen ander land ter wereld waar vrouwen een verzorgende krijgen die hen ondersteunt tijdens het kraambed. De taken van de kraamverzorgende zijn onder andere jou en je partner leren de baby te verzorgen en ze helpt je bij de (borst)voeding. Een kraamverzorgende blijft ongeveer 8 dagen na de bevalling.

Kraamzorg bij de bevalling

Als je thuis bevalt, dan komt de kraamverzorgende al voor de bevalling naar je toe om je te begeleiden en ondersteunen. Ze assisteert ons bij de bevalling en is er om jou en je partner te ondersteunen. Na de bevalling blijft ze nog een paar uur en verzorgt ze je en je baby. Als je in het ziekenhuis bevalt, dan bel je het kraambureau voor je weer naar huis gaat.

 

Intakegesprek bij je thuis

Meestal komt iemand van het kraamzorgbureau tussen de 30 en de 36 weken zwangerschap bij je thuis voor een persoonlijke intake. Zij geeft je informatie en stelt vragen over jouw situatie en de gewoontes bij jullie thuis. Ook kun je persoonlijke wensen aangeven. Als je eerder bevallen bent, dan is de intake vaak telefonisch. Je ontmoet de kraamverzorgende altijd pas bij je thuisbevalling of als je uit het ziekenhuis komt. Je weet dus vooraf niet wie bij jou komt ‘kramen’.

Kraamzorg aanvragen

Meld je na je termijnecho al aan bij de kraamzorg. Doe dat zo vroeg mogelijk, het liefst als je een week of 12 zwanger bent, maar uiterlijk in de 20e week. Zo is de kans het grootst dat je het aantal uren kraamzorg krijgt dat je nodig hebt. Het kan voorkomen dat je door drukte minder uren krijgt, bijvoorbeeld in vakantieperiodes of bij een geboortegolf. Je krijgt altijd het wettelijk minimum aan kraamzorg: 24 uur verdeeld over 8 dagen. We werken met veel verschillende kraambureau’s, zoals de Kleine Amsterdammer, Zin Kraamzorg, Kraamvogel, Natuurlijke kraamzorg, Een op een kraamzorg, de Baker, en nog vele anderen.