Bevallen en kraamtijd

Bevallen en kraamtijd

De laatste weken van je zwangerschap leef je steeds meer naar je bevalling toe. We bespreken je bevalwensen en drukken je op het hart ook genoeg rust te nemen en te ontspannen tijdens je verlof. De coronacrisis maakt dit niet bepaald gemakkelijk en kan vragen oproepen, zoals of je nog steeds kan bevallen op de plek die jij wenst. Het antwoord is gelukkig nog steeds ja. De verschillende beroepsverenigingen hebben afgesproken dat de keuzevrijheid waar je wil bevallen blijft bestaan.  Tijdens de bevalling mag overigens je partner er natuurlijk altijd bij zijn en ook mee naar het ziekenhuis. Vanaf 11 mei 2020 is het toegestaan, als je dat wenst, om nog een tweede persoon erbij aanwezig te laten zijn.

We adviseren om geen kraambezoek langs te laten komen thuis in de eerste week. Ook in het ziekenhuis is kraambezoek helaas niet welkom. Je zult thuis wel nog steeds kraamzorg krijgen.

Onze zorg tijdens je eerste kraamweek is onveranderd. We komen minimaal twee keer bij je langs en bellen je ook twee keer. Zo hebben we ongeveer om de dag een contactmoment. De dienstdoende verloskundige belt je (meestal met een afgeschermd nummer of met het nummer van de praktijk) om te vragen hoe het met jou en de baby gaat en neemt de medische controles met de kraamzorg door. Tijdens de thuisvisites, waarin ook de medische controles worden doorgenomen, bespreken we de bevalling en eventuele problemen rond de (borst)voeding of klachten.

Mocht iemand in huis COVID-19 klachten hebben, laat dit dan graag van tevoren weten aangezien wij dan beschermende maatregelen voor onszelf kunnen nemen.

Daarnaast adviseren we om een nacontrole (6 weken na de bevalling) op de praktijk in te plannen. Juist in deze tijd, waarin je sociale netwerk anders is dan voorheen en onze begeleiding ook veel telefonisch plaats heeft gevonden, vinden we het belangrijk om je na een paar weken te zien om samen terug te kijken op hoe je de zwangerschap, bevalling en kraamtijd beleefd hebt en hoe je fysiek hersteld bent.