Bevallen en kraamtijd

Bevallen en kraamtijd

De laatste weken van je zwangerschap leef je steeds meer naar je bevalling toe. We bespreken je bevalwensen en drukken je op het hart ook genoeg rust te nemen en te ontspannen tijdens je verlof. De coronacrisis maakt dit niet bepaald gemakkelijk en kan vragen oproepen, zoals of je nog steeds kan bevallen op de plek die jij wenst. Het antwoord is gelukkig nog steeds JA!

Tijdens de bevalling is je partner altijd toegestaan, ook als deze COVID-19 (klachten) heeft. In de meeste ziekenhuizen is ook een tweede persoon bij de bevalling toegestaan, mits klachtenvrij. Bespreek dit met ons op de praktijk. Geef het ons graag op tijd aan wanneer jij, je partner en/of andere aanwezige verkoudheidsklachten en/of koorts hebben. Hierdoor kunnen wij passende beschermingsmaatregelen nemen.

We adviseren om verstandig om te gaan met kraambezoek in de eerste weken bij je thuis. In het ziekenhuis is als kraambezoek alleen je partner welkom. Je zult thuis wel nog steeds kraamzorg krijgen.

Onze zorg tijdens je eerste kraamweek is onveranderd. We komen minimaal twee keer bij je langs en bellen je ook twee keer. Zo hebben we ongeveer om de dag een contactmoment. De dienstdoende verloskundige belt je (meestal met een afgeschermd nummer of met het nummer van de praktijk) om te vragen hoe het met jou en de baby gaat en neemt de medische controles met de kraamzorg door. Tijdens de thuisvisites, waarin ook de medische controles worden doorgenomen, bespreken we de bevalling en eventuele problemen rond de (borst)voeding of klachten.

Mocht iemand in huis COVID-19 klachten hebben, laat dit dan graag van tevoren weten aangezien wij dan beschermende maatregelen voor onszelf kunnen nemen.

Daarnaast adviseren we om een nacontrole (6 weken na de bevalling) op de praktijk in te plannen. Juist in deze tijd, waarin je sociale leven anders is dan voorheen en onze begeleiding ook veel telefonisch plaats heeft gevonden, vinden we het belangrijk om je na een paar weken te zien om samen terug te kijken op hoe je de zwangerschap, bevalling en kraamtijd beleefd hebt en hoe je fysiek hersteld bent.