Zwangerschapscontroles

Zwangerschapscontroles tijdens de pandemie

Als je zwanger bent, is de kans dat je besmet wordt met het nieuwe coronavirus niet groter of kleiner dan als je niet in verwachting bent. We zien dat een ziekte met het nieuwe coronavirus (COVID-19) tot 28 weken zwangerschap hetzelfde verloopt als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Er zijn ook geen aanwijzingen dat een COVID-19 besmetting een miskraam of aangeboren afwijking kan veroorzaken.

Vanaf 28 weken zwangerschap kan een COVID-19 infectie ernstiger verlopen. Dat komt doordat je buik groeit en je longen minder ruimte hebben.  Dit geldt voor alle luchtweginfecties, niet alleen voor een infectie met het nieuwe coronavirus.

We hebben het controleschema niet aangepast. De eerste afspraak (intake) en de afspraak waarin we het over de bevalling hebben (rond 35 weken), zullen alleen wel via Zoom plaatsvinden. Het normale controleschema (wat ook achterop je 101- envelop staat) blijft verder op dezelfde manier doorgaan. Je zult dus nog steeds evenveel afspraken hebben als gewoonlijk.

Let op: ben je op vakantie geweest naar een land wat door het ministerie van Buitenlandse Zaken is aangemerkt als code oranje? Dan geldt een (vrijwillige) quarantaine voor de eerste 10 dagen na terugkomst. Dit betekent ook dat je dan in principe geen geplande zwangerschapscontrole zult hebben. Heb je klachten, dan zul je natuurlijk gewoon de zorg krijgen die je nodig hebt. Laat wel de verloskundige weten dat je nog in de quarantaine tijd zit. Dit geldt ook als je in quarantaine zit vanwege een andere reden (wanneer je in nauw contact bent geweest met een persoon die besmet is met covid-19).