Borstvoeding

Borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor een baby. Het eerste uur na de geboorte wordt er tussen moeder en kind huid-op-huid contact gemaakt. De meeste baby’s gaan dan vanzelf op zoek naar de borst want een baby heeft een natuurlijke reflex om te gaan drinken. Dit is te merken aan de happende beweging en dat hij met zijn mondje de borst zoekt. De kraamzorg zal je helpen om de baby goed aan de borst te leggen.

Eerste keren aanleggen

De baby drinkt meestal bij het eerste keer aanleggen al direct een aantal druppels. Deze eerste borstvoedingsmelk wordt colostrum genoemd. Deze melk is heel voedzaam en er zitten veel stoffen in die de baby beschermen tegen ziekten. Het is niet erg als de baby niet meteen na de bevalling drinkt. Hij moet misschien nog bijkomen van de bevalling of is nog misselijk. Na een paar uur zal hij waarschijnlijk zelf gaan drinken. De kraamverzorgende of verpleegkundige helpt je hierbij. Drinkt de baby goed, dan krijgt hij al snel de rijpere moedermelk binnen. Hij drinkt dan meer en krijgt zo ook voldoende beschermende stoffen binnen. Het duurt ongeveer twee weken voordat jij en je baby op elkaar ingespeeld zijn en de borstvoeding soepeler verloopt.

Borstvoeding geven doet als het goed is geen pijn. In het begin kan het aanhappen van de baby wel gevoelig zijn aan de tepels. Dit is normaal. Ook het toeschietreflex kan  in de eerste week gevoelig aanvoelen. Deze reflex zorgt ervoor dat de spieren rondom de melkcellen de melk door de melkgangen spuiten. Toch kan het drinken van de baby soms pijn doen. Meestal is dit het gevolg van verkeerd aanleggen. De kraamverzorgende helpt je bij het aanleren van de juiste techniek, soms is het nodig om een lactatiekundige in te schakelen.

Stuwing

Na een paar dagen komt de borstvoeding normaal gesproken goed op gang. Het lichaam stuurt ook meer bloed en vocht naar de borsten. Dit heet stuwing. Hierdoor kunnen de borsten flink pijnlijk en gezwollen aanvoelen. Het is normaal en gaat ook weer over. De ergste stuwing kun je voorkomen door de baby de eerste dagen en nachten vaak te laten drinken (ongeveer elke 3 uur). De stuwing verdwijnt zodra de melkproductie is afgestemd op de behoefte van de baby. De kraamverzorgende weet vaak manieren om de pijnlijke stuwing te verlichten.

Tips voor het aanleggen

Het is belangrijk dat de baby goed aan borst. Let op de volgende signalen bij het aanleggen.

  • zijn buik tegen je buik ligt
  • de tepelhof in zijn mondje verdwijnt
  • zijn neus en kin de borst raken
  • zijn onderkaak op en neer beweegt
  • zijn wangen bol zijn en zonder kuiltje
  • hij hoorbaar slikt
  • zijn tongetje onder de tepel zit
  • zijn mondje wijd opengesperd is

 

Gewicht van je kindje

Het is normaal dat de baby de eerste dagen iets afvalt (meestal rond 5% van zijn geboortegewicht), om vervolgens na 1 of 2 weken weer op zijn geboortegewicht te zijn. Vanaf dan moet hij gaan groeien. In de kraamweek weegt de kraamverzorgende de baby normaal gesproken op de 4e en 7e dag na de geboorte. Daarna kun je bij ons op de praktijk komen wegen als je daar behoefte aan hebt. De weegschaal staat in de wachtkamer en mag je altijd gebruiken.