Overtijd

Overtijd

Al die maanden had je die ene datum in je hoofd, en dan gaat de dag opeens voorbij en ben je nog steeds zwanger… Wist je dat de meeste vrouwen ná de uitgerekende datum bevallen? Op basis van de termijnecho is de vermoedelijke bevaldatum vastgesteld. Slechts 3% van de vrouwen bevalt ook écht op die datum. Het overgrote deel (ongeveer 70%) bevalt na de uitgerekende datum. Gelukkig bevalt 95% van de vrouwen spontaan vóór de 42 weken. Niet voor niets hebben zowel Frankrijk als Nieuw Zeeland de uitgerekende datum daarom op 41 weken zwangerschap gezet, wat ook veel dichter op je eigenlijke bevaldatum is dan de 40 weken datum. Na die 42 weken ben je officieel “overtijd”. Dit wordt ook wel ‘serotien” genoemd. De zorg wordt in dat geval overgedragen aan het ziekenhuis en de bevalling zal worden ingeleid.

41+ weken

Vanaf 41 weken zul je ongeveer om de dag een controle hebben waarbij we je bloeddruk meten, de groei en ligging van de baby controleren en naar het hartje luisteren. Daarnaast kunnen we ‘strippen’ als je dat wenst om de kans op spontane weeën te vergroten. Dit houdt in dat via inwendig onderzoek gevoeld wordt of de baarmoedermond al soepel en week is en of er al ontsluiting is. Als dat het geval is dan kun je gestript worden. Bij het strippen worden de vliezen van de baarmoedermond los gewoeld. Hierbij komen hormonen vrij (prostaglandines) die nodig zijn om de bevalling op gang te brengen. Sommige vrouwen vinden het strippen vervelend. Andere vrouwen voelen er niet veel van. Door het strippen versnelt de rijping van de baarmoedermond. Als het strippen het gewenste effect heeft, krijg je binnen 20 uur weeën. Strippen is het meest effectief vanaf 41 weken.

Inleiding

Aan het einde van de 41e week word je verwezen voor een controle in het ziekenhuis van jouw keuze om een datum te bepalen voor het inleiden van de bevalling indien het niet zelf begint. Tijdens de afspraak in het ziekenhuis wordt besproken welke manier van inleiden er zijn en wat voor jou het beste zal werken.