Wat te regelen

Wat te regelen

Je bent zwanger en er komt meteen veel op je af. Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal dingen die je alvast kan regelen zoals kraamzorg, een kraampakket, een zwangerschapscursus, erkenning en kinderopvang. Tijdens de verloskundige controles helpen we je eraan herinneren en beantwoorden je vragen. 


Kraamzorg – vóór de 16e week

Kraamzorg is de verzorging door een kraamverzorgende bij je thuis in de eerste levensweek van de baby. Vraag je verzekeraar naar je polisvoorwaarden om te controleren welke kraamzorg organisatie zij vergoeden en wat je eventuele eigen bijdrage is. Je krijgt informatie over het regelen van kraamzorg bij je eerste controle.

 

Zwangerschapscursus – vóór de 20e week

Een goede voorbereiding op de bevalling kan angst en onzekerheid wegnemen. Hierdoor kun je tijdens de bevalling beter ontspannen. En ontspanning zorgt ervoor dat je minder last van de pijn hebt en je weeën beter doorzetten, waardoor je bevalling vlotter verloopt. Daarom raden wij aan je aan te melden voor een zwangerschapscursus die bij jou past. De meeste cursussen starten rond de 28e week. We raden je daarom aan om je op tijd aan te melden.

 

Kraampakket – tussen de 16e en 32e week

De zorgverzekeraar verstrekt in de meeste gevallen een kraampakket met enkele noodzakelijke medische verzorgingsartikelen voor de bevalling en de kraamperiode. Dit pakket kan je zelf aanvragen. Indien je verzekeraar dit pakket niet verstrekt, kun je een kant en klaar pakket bij drogist/apotheek of de Prenatal kopen. Zo’n kraampakket is ook nodig als je in het ziekenhuis bevalt. 

 

Erkenning – vóór de 24e zwangerschapsweek

Zijn jullie niet getrouwd en wil je dat je partner op de geboorteakte vermeld wordt en/of je kind de achternaam van je partner krijgt? Dan is het belangrijk om dit in de zwangerschap vast te leggen door bij het stadsdeelkantoor een afspraak maken om “de akte van erkenning van de ongeboren vrucht” te laten opstellen. Hiermee is de rechtspositie van je partner omtrent ouderschap en voogdij echter nog niet volledig omschreven. Hiervoor is een bezoek aan een notaris nodig als jullie kindje eenmaal geboren is.

 

Crèche / Kinderopvang – zo spoedig mogelijk

Werk je en wil je dit na je verlof blijven doen, dan heb je opvang voor je kind nodig. Er zijn vele mogelijkheden (crèche, gastoudergezin, oppas aan huis, au pair) met soms ook wachtlijsten. Ga vooral tijdig op zoek naar een voor jullie passende vorm van opvang.