Zwangerschapscontroles

Roadmap voor een gezonde zwangerschap

Alle zwangerschapscontroles vinden plaats bij ons op de praktijk. Je partner is natuurlijk ook uitgenodigd. Naast het beantwoorden van je vragen, wordt de groei en ligging van de baby gecontroleerd, luisteren we naar het hartje en meten we jouw bloeddruk. Daarnaast bespreken we bij elke controle hoe je je voelt, hoe je de zwangerschap beleeft en beantwoorden we al je vragen. In het derde trimester, rond 33 weken, wordt de bevalling uitgebreid besproken met een dubbele afspraak. We bespreken je voorkeuren, wensen & verwachtingen ten aanzien van de bevalling. Zie je op tegen de bevalling of wil je het liever al eerder over de bevalling hebben met ons, bespreek dit met ons. We passen onze zorg graag aan op jouw wensen.

Zijn er aanwijzingen dat er mogelijk complicaties kunnen optreden, dat zullen we aanvullend onderzoek aanvragen zoals bloedonderzoek of echo’s, en verwijzen we door naar een specialist, zoals een gynaecoloog in het ziekenhuis van jouw keuze als dat nodig is.

4+ weken
Zwanger!

Gefeliciteerd, je bent zwanger! In je buik gebeurt van alles. Vanaf het moment dat je zwanger bent, gaat er een hormonenfabriek in je lichaam aan het werk. Zo wordt er direct na de innesteling het hormoon hCG aangemaakt. En dit hormoon zorgt indirect weer voor de productie van andere hormonen zoals oestrogeen en progesteron. Het embryo is nu de grootte van een maanzaadje. Zodra je erachter komt dat je zwanger bent en je woont in Amsterdam of Amstelveen, kan je je bij ons inschrijven. Er komt veel op je af, wat mag je wel en niet eten? Hoe zit het met sporten? Wanneer krijg je je eerste echo? Op onze website kan je antwoord vinden op al je vragen en we zijn altijd bereikbaar als je bezorgd bent of vragen hebt. Vergeet je niet dagelijks foliumzuur te slikken?
€50

6+ weken
vroege echo

Ben je erg nieuwsgierig en wil je niet wachten op de termijnecho, dan kun je al vanaf 6+ weken terecht (rond 7-8 weken is de echo betrouwbaarder dan bij 6 weken). Bij deze inwendige vroege echo wordt gekeken naar het embryo maar ook of de zwangerschap zich op de goede plek in de baarmoeder bevindt en of er sprake is van een twee- of meerling. Soms wordt de echo vergoed door de verzekering. Tijdens de zwangerschap mag je zelf kiezen hoeveel echo’s je wil, klik hier om te zien welke echo’s er tijdens de zwangerschap mogelijk zijn.

6 - 8 weken
Eerste afspraak bij de verloskundige

Je eerste bezoek aan ons is normaal gesproken op de praktijk waar je een van onze verloskundigen ontmoet. We bespreken wat je van onze zorg kan verwachten, stellen je vragen over eventuele eerdere zwangerschappen, erfelijke ziektes in jouw familie of in de familie van je partner, of één van jullie beiden medicijnen slikt en welke ziektes jullie hebben gehad. Omdat er ook vragen gesteld worden over de gezondheid van je partner is het handig om samen bij het gesprek te zijn. Daarnaast bespreken we prenatale screening zoals de NIPT en is er uitgebreid tijd om al je vragen te beantwoorden. Ook nemen we bloed af om onder andere je bloedgroep, ijzergehalte en een aantal infectieziekten te bepalen.

10 - 11 weken
Termijnecho

Bij de termijnecho wordt de precieze uitgerekende datum berekend op basis van de hoofd-stuit lengte. Daarnaast wordt ook gekeken of het kindje zich goed ontwikkelt. Deze echo wordt vergoed door de verzekering. To do: na de termijnecho is het goed om kraamzorg aan te gaan vragen aangezien ze snel vol zitten. Dit geldt overigens ook voor de crèche. Kies je voor de NIPT, dan kun je deze nu aanvragen bij ons via de mail.  Hiervoor kan je bij het laboratorium bij het echocentrum terecht. Hun openingstijden vind je hier.
€175

11+ weken
NIPT

Bij de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt er bloed afgenomen. In dat bloed zit ook een klein beetje DNA van de placenta (moederkoek). Zo kan er onderzocht worden of er een aanwijzing is voor down-, edwards- of patausyndroom. De test geeft bijna 100% zekerheid. Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken en bepaalt zelf of je de test wilt laten uitvoeren. Tijdens je eerste afspraak krijg je alle informatie die je nodig hebt om een keuze te kunnen maken. Bij het laboratorium bij ons echocentrum kun je de NIPT laten afnemen.

13 weken
Verloskundige afspraak

Deze week is je tweede afspraak bij een van onze verloskundigen. We bespreken de uitslagen van je bloedonderzoek, echo’s en beantwoorden je vragen. Daarnaast meten we de bloeddruk en luisteren naar het hartje van de baby. To do: heb je kraamzorg geregeld en bij je verzekering een kraampakket aangevraagd? Zo niet, regel dat dan deze week nog. Lees daarnaast op de site 22wekenprik.nl over de kinkhoestvaccinatie in de zwangerschap en plan online een afspraak in bij de GGD als je dat wenst.
€50

13-14 weken
Eerste trimester screeningsecho

De echoscopist beoordeelt bij de 13 wekenecho de anatomie van de baby, ze kijkt naar de schedel, het hart, de buik, de armen en benen, de wervelkolom, de nekplooi en de placenta. Ook kijkt de echoscopist of het vruchtwater normaal is. Meer informatie over deze echo krijg je tijdens je eerste afspraak bij de verloskundige.

19 weken
Verloskundige afspraak

Deze afspraak is zolang de pandemie duurt een telefonische afspraak. We bespreken we de uitslag van je 13 weken echo en antwoorden al je vragen. Komt er diabetes voor in je nabije familie, dan zullen we tijdens deze afspraak een zogenaamd Glucose Tolerantie Test inplannen bij ons op de praktijk. Hiermee kan gecontroleerd worden of er sprake is van zwangerschapsdiabetes. To do: Hebben jullie al de erkenning geregeld? Als je niet getrouwd bent of geregistreerd partner zijn, is het nodig om de ongeboren vrucht te erkennen. Maak daarvoor een afspraak bij het stadsdeelkantoor.

19 - 21 weken
'20 weken echo'

Bij het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO), ofwel de 20-weken echo, wordt gekeken naar de hersenen, schedel, aangezicht, wervelkolom, hart, maag, darmen, nieren, blaas en de ledematen van je kind. Ook wordt de grootte van je kind bekeken, evenals de positie van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater. Deze echo wordt vergoed door je verzekering.

24 weken
Verloskundige afspraak

We bespreken we de uitslag van je 20 weken echo en antwoorden al je vragen. Komt er diabetes voor in je nabije familie, dan zullen we tijdens deze afspraak ook de Glucose Tolerantie Test afnemen. Hiermee kan gecontroleerd worden of er sprake is van zwangerschapsdiabetes. To do: Hebben jullie al de erkenning geregeld? Als je niet getrouwd bent of geregistreerd partner zijn, is het nodig om de ongeboren vrucht te erkennen. Maak daarvoor een afspraak bij het stadsdeelkantoor.
€135

26 - 28 weken
4D Live pret echo

Wil je naast de standaard echo’s je kindje ook bekijken in 4D HD Life? Met onze 3D 4D pretecho kun je buiten de medische echo’s om je kind nog eens rustig bewonderen. Door de 3D 4D-functie van ons echoapparaat krijg je een heel realistisch beeld. Uiteraard krijg je die beelden op een USB-stick mee.

27 - 28 weken
Verloskundige afspraak

Bij het bloedonderzoek in het eerste trimester is je bloedgroep onderzocht. Indien je Rhesus D of c negatief bent, hebben we je uitgelegd dat we nogmaals bloedonderzoek zullen doen om te bekijken of je antistoffen tegen de bloedgroep van je baby hebt aangemaakt. Dit bloedonderzoek doen we gewoon bij ons op de praktijk. De uitslag krijg je bij je volgende afspraak rond 30 weken en als je Rhesus D negatief bent krijg je mogelijk de volgende afspraak een injectie om te voorkomen dat je antistoffen gaat aanmaken. Daarnaast meten we zoals gewoonlijk je bloeddruk en beoordelen de groei en ligging van de baby en luisteren natuurlijk naar het hartje. Op indicatie verwijzen we je voor een groei echo om te controleren of de baby goed groeit. Wil je echter op verzoek extra echo’s, dan is dat altijd mogelijk. Bekijk hier de echo’s die je kan aanvragen.

31 weken
Verloskundige afspraak

Je ijzergehalte in de zwangerschap daalt altijd lichtjes rond de 30 weken zwangerschap. Dit komt doordat je 1-2 liter meer bloed aanmaakt in de zwangerschap, echter dit is vooral vocht. Hierdoor “verdunt” je bloed als het ware. Tijdens de afspraak meten we je ijzergehalte om te controleren. of het niet te laag is. Als het goed is ben je onlangs naar de voorlichtingsavond over de bevalling geweest, zo niet geef je dan snel op via de mail. To do: Je bent in Nederland verplicht je kind vanaf de geboorte mee te verzekeren door hem/haar bij te schrijven op de polis van een van de ouders. Check de website van je verzekering hoe je de bijschrijving kunt regelen.

35 weken
Liggingsecho

Tijdens de zwangerschap draait de baby rond je baarmoeder en neemt verschillende liggingen aan. Aan het eind van de zwangerschap, vanaf 32 weken gaan de meeste baby’s met het hoofd naar beneden liggen om zich klaar te maken voor de geboorte. Tijdens de verloskundige afspraken voelen we altijd naar de ligging. Met de echo kunnen we controleren of de baby inderdaad met het hoofdje beneden ligt. Deze echo wordt vergoed door de verzekering.

34 - 35 weken
Verloskundige afspraak

Rond deze week bereikt je baarmoeder het ‘hoogste punt’, de ribboog. Daardoor kunnen je longen aardig in de knel komen te zitten. De longcapaciteit kan zelfs met een kwart afnemen en dat merk je. Zomaar de trap oprennen was er al niet meer bij, maar nu kun je ook al na de geringste inspanning kortademig zijn. Bij de afspraak met de verloskundige meten we de bloeddruk en beoordelen de groei en ligging van de baby. Natuurlijk luisteren we ook naar het hartje. Omdat we graag alle tijd nemen voor jullie bevalwensen, plannen we ook een telefonische afspraak om deze te bespreken. To do: is de kraamzorg al langs geweest voor een intake gesprek? Zo niet, bel het kraambureau dan op en maak een afspraak. Als het goed is krijg je deze week ook je kraampakket thuis.

37 weken
Verloskundige afspraak

Gefeliciteerd! Vanaf nu is je baby echt af en mag hij geboren worden. Echter kan het ook nog makkelijk een maand duren. Je kan last hebben van voorweeën en de laatste loodjes zijn aangebroken. Doe rustig aan en probeer je rustig voor te bereiden op de komst van de baby. Vanaf nu zal je wekelijkse controles hebben op de praktijk. Voel je je deze weken niet goed, beweegt de baby te weinig? Bel dan de dienstdoende verloskundige.  To do: stel je ziekenhuistas samen. Ook als je van plan bent om thuis te bevallen, is het verstandig om een tas met wat spullen klaar te zetten voor het geval dat je toch onverwachts naar het ziekenhuis moet. Leg voor de baby wat kleertjes klaar: 2 rompertjes (maat 50), 2 broekjes en 2 paar sokjes, 2 truitjes en 2 (wollen) mutsjes en een wollen dekentje. Stop voor jezelf toiletspullen, een pyjama, warme sokken (of sloffen) en een outfit voor na de bevalling in je ziekenhuistas.

38 weken
Verloskundige afspraak

Deze laatste weken van je zwangerschap controleren we jou en je baby wekelijks. Tijdens de pandemie zal de 38 weken afspraak telefonisch zijn, tenzij er natuurlijk redenen om deze afspraak wèl op de praktijk te laten plaatsvinden. Het einde komt nu echt in zicht. Misschien ga je deze week al wel bevallen, maar het kan ook nog wel drie weken duren. De kinderkamer is vast al klaar, alle benodigde spulletjes zijn in huis gehaald en het ziekenhuiskoffertje staat misschien ook al klaar. Overigens is het niet per se noodzakelijk om al een keuze te hebben gemaakt, waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Die beslissing kun je ook uitstellen tot het allerlaatste moment. Pas als je echt weeën hebt, kun je het beste beoordelen waar je je het lekkerst voelt.

39 weken
verloskundige afspraak

Je buik is nu helemaal gevuld met baby. Soms voel je de porretjes, duwtjes en trapjes wel op drie plaatsen tegelijk. Het kan ook zijn dat de bewegingen minder intens worden. Het blijft wel belangrijk dat de frequentie zo goed als hetzelfde blijft als wat je gewend bent. Twijfel je of hij genoeg beweegt? Ga dan een uur op je zij liggen en probeer contact te maken met de baby. Ben je na het uur nog steeds ongerust, bel dan de dienstdoende verloskundige. Probeer als je ’s nachts niet zo goed slaapt, dit overdag een beetje in te halen en je agenda niet al te vol te plannen.

40 weken
Verloskundige afspraak

Een bijzondere datum, de uitgerekende datum! Maanden heb je naar deze datum toegeleefd ook al wist je dat maar weinig vrouwen daadwerkelijk op de uitgerekende datum bevallen. Vanaf deze week kun je ook met grote regelmaat gebeld worden door familie en vrienden. En de eerste vraag is waarschijnlijk ‘En? Is er al iets?’ Heel aardig bedoeld en soms een beetje irritant. Houd nog even vol, het kan nu echt niet meer heel lang duren!

41 weken
Verloskundige afspraak

Je bent ondertussen more than ready, slaapt vast niet meer heel lekker en het wachten beu. Allemaal heel normaal, desalniettemin niet altijd even leuk. Ondanks dat je het gevoel kan hebben dat “het nooit meer gaat gebeuren”, kunnen de weeën echt elk moment beginnen. Vanaf 41 weken zien we je om de dag, meten je bloeddruk, beoordelen de grootte en ligging van de baby en luisteren naar het hartje. We kunnen strippen om de bevalling op gang te helpen. Met inwendig onderzoek proberen we de vliezen van de baarmoedermond los te woelen (zonder ze te breken!). Dit kan de baarmoeder zodanig prikkelen dat de weeën op gang komen. In deze laatste zwangerschapsweek bepalen we samen wanneer een inleiding nodig is en hoe lang we nog kunnen afwachten.

42 weken
Inleiding

95% van de vrouwen is bevallen voor 42 weken. Dat is de overgrote meerderheid, echter soms is de bevalling nog niet spontaan begonnen. In dat geval zal de bevalling ingeleid worden. Dat gebeurt in het ziekenhuis en kan op verschillende manieren. Bij de controle in het ziekenhuis wordt dit verder toegelicht. Je zal tijdens de bevalling worden begeleid door de klinisch verloskundige of arts-assistent van het ziekenhuis. Eenmaal weer thuis na de bevalling komt de kraamzorg dagelijks jullie helpen bij de verzorging van de baby. Wij zijn het eerste aanspreekpunt bij problemen en vragen.