Herstel na een miskraam

Herstel na een miskraam

Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kunt je een tijdje moe en lusteloos voelen. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1-2 weken kun je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. De volgende menstruatie kan weer na ongeveer zes weken op gang komen. Lichamelijk kun je weer proberen opnieuw zwanger te worden, je hoeft niet te wachten de eerstvolgende menstruatie is geweest.

 

Emotioneel gezien reageren vrouwen verschillend op een miskraam. Waar de een al snel weer het gewone leven oppakt heeft de ander meer tijd nodig om het te verwerken. Reacties kunnen variëren van ‘jammer’ tot ‘het ergste wat me ooit is overkomen’. Er is bij iedereen wel een gevoel van gemis, iets waar al plannen voor werden gemaakt en wat nu is gestopt. Logisch dat daar even tijd voor nodig is, zeker wanneer het een heel erg gewenste zwangerschap was. Gevoelens van jaloezie naar vrouwen waar wel de zwangerschap doorgaat, zijn niet vreemd. De vraag waarom het misging kan je bezighouden. De gedachte dat zwanger worden in elk geval mogelijk is gebleken, is soms een steun. Je kunt door alle emoties last hebben van vermoeidheid, slapeloosheid en een verminderde eetlust. Heb je behoefte aan professionele begeleiding hierbij, vertel het ons. Wij helpen je bij het vinden van de voor jou geschikte begeleiding.

 

Wilt je meer informatie over (het verwerken van) een miskraam: www.fiom.nl.

Het FIOM biedt hulp aan vrouwen en hun partner die een miskraam meemaakten en meer begeleiding wensen bij de verwerking ervan.