De eerste uren

Image

De eerste uren

Direct na de bevalling wordt je baby op je buik gelegd. De hartslag en ademhaling van de baby wordt rustig bij het huid-op-huidcontact. Je kindje wordt afgedroogd met warme doeken. De hartslag, ademhaling, spierspanning, reflexen en het huilen van de baby wordt gecontroleerd en de verloskundige geeft een Apgar-score. Dit gaat voor jou meestal ongemerkt.
In principe kan je binnen een uur na de bevalling je kindje borstvoeding geven. Het aanleggen gaat in het begin vaak nog wat onwennig, de kraamzorg en wij helpen je daarbij.

Als de hartslag van de baby niet meer te voelen is in de navelstreng, kan deze worden doorgeknipt. Hierna zal de placenta geboren worden. Meestal gebeurt dit binnen 30 minuten na de geboorte van je baby. Hierna controleren we of het nodig is om te hechten. Zo ja, dan gebeurt dat ter plekke onder lokale verdoving. Heel soms is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld wanneer ook (een deel van de) kringspier of het darmslijmvlies gescheurd is (een ‘totaalruptuur’). In dat geval wordt het gehecht door de gynaecoloog.

We kijken je baby van top tot teen na, meten het gewicht, de temperatuur en testen verschillende reflexen. Ook krijgt je baby 1mg vitamine K druppels via de mond. Met deze hoeveelheid kan hij een week vooruit, daarna wordt een andere hoeveelheid vitamine K geadviseerd. Vitamine K suppletie wordt de eerste drie levensmaanden geadviseerd, daarna maakt je kindje voldoende zelf aan. Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling.

 

Nadat jullie eerst even met z’n drieën bent bijgekomen, helpt de kraamverzorgende of verpleegkundige met het douchen. Gemiddeld genomen gaat de kraamverzorgende vier uur na een thuisbevalling weg. Bij een ziekenhuisbevalling kun je meestal na drie à vier uur weer naar huis mits het verantwoord is (je moet bijvoorbeeld zelfstandig naar de wc kunnen lopen). In de ochtend komt de kraamverzorgende thuis helpen.

 

Bloedverlies

De eerste 24 uur na de bevalling is het bloedverlies flink, vaak ook met stolsels. Soms zijn deze vuistgroot. Zolang je je goed voelt kan dit geen kwaad. Je verliest teveel bloed wanneer je elk half uur een vol maandverband hebt, twee of meer vuistgrote stolsels verliest óf als je het gevoel hebt dat “de kraan open” staat. Bel in dit geval de dienstdoende verloskundige 020 – 333 04 20

Het is normaal om ongeveer elke 3 uur maandverband te moeten verschonen. De eerste dagen na de bevalling is het bloedverlies meestal (veel) meer dan bij een normale menstruatie. Na een paar dagen wordt het bloedverlies minder. Het kan zo’n 4 tot 6 weken aanhouden. Het is dan geen helderrood bloedverlies meer, maar wat bruiner. Aan het einde van de kraamperiode zal het meer witte of gele afscheiding zijn.

 

Naweeën

Na de bevalling kun je last van hebben van naweeën. Een warme kruik en paracetamol kan helpen (maximaal 6x 500mg per 24 uur). Borstvoeding versterkt het gevoel van naweeën. Naweeën zijn er niet voor niets. Ze zorgen ervoor dat de baarmoeder snel krimpt waardoor je minder vloeit. De naweeën zullen langzaamaan minder worden en zijn meestal na 48 uur verdwenen.

 

Plassen na de bevalling

Het is belangrijk om binnen zes uur na de bevalling goed geplast te hebben. Het kan de eerste keer nog wat gevoelig zijn, zeker als je hechtingen hebt. Het helpt dan om met een flesje lauwwarm water te spoelen tijdens het plassen. Lukt het de eerste keer niet om te plassen, blijf dan elk uur proberen en drink goed. Is het na zes uur nog niet gelukt om zelf te plassen of heb je het gevoel dat je je blaas niet leeg kan plassen, bel in dit geval de dienstdoende verloskundige 020 – 333 04 20

Met een lege blaas is er voldoende ruimte voor de baarmoeder om goed samen te trekken. Hierdoor verlies je minder bloed. Het kan zijn dat je de eerste dagen slecht aanvoelt wanneer je blaas vol is. Ga daarom vóór iedere voeding even naar de wc. Op die manier ga je regelmatig en zijn naweeën tijdens borstvoeding minder pijnlijk.