Stoppen met anticonceptie

Stoppen met anticonceptie

Anticonceptiepil en NuvaRing – In principe kun je doorgaan met de pil of NuvaRing tot het moment dat je zwanger wilt worden. Het is niet schadelijk voor de gezondheid van de toekomstige baby of van de moeder. Maar als je de tijd hebt, is het verstandig om eerst een of twee natuurlijke menstruaties af te wachten. Dan kun je beter bepalen hoever je zwanger bent. Bij de meeste vrouwen is de natuurlijke cyclus binnen zes tot tien weken weer op gang. Bij anderen duurt het langer. Blijft een menstruatie langer dan 3 maanden uit ga dan naar de huisarts en doe voor de zekerheid even een zwangerschapstest, het kan namelijk zo zijn dat je zwanger bent geworden voordat je voor het eerst weer ongesteld zou moeten zijn geworden.

Implanon – Ook na verwijdering van Implanon®, een hormoonstaafje dat onder de huid wordt aangebracht, is het verstandig om eerst een natuurlijke menstruatie af te wachten net zoals voor de pil.

Spiraaltje – Na verwijdering van het spiraaltje of hormoonspiraaltje (Mirena®), kun je meteen zwanger worden. Geen van beide beïnvloedt immers je natuurlijke cyclus.

 

Vergeet niet met foliumzuur te beginnen vanaf het moment dat je zwanger wil worden.