De bevalling

Image

De bevalling

Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Het voelt als een soort kramp in de onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Het is te vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst. Daarna trekt de golf terug en wordt de pijn weer minder. Tussen de weeën door is er rust. De weeën worden sterker, komen vaker en regelmatiger en doen meer pijn naarmate de bevalling vordert.

Ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond ver genoeg open gaat (10 cm) om de baby geboren te laten worden. Voor ontsluiting zijn sterke weeën nodig. Ze duren langer (1-1,5 minuut) dan voorweeën en komen regelmatig, zo om de 3 à 4 minuten. De een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert. De eerste centimeters van de ontsluiting gaan meestal langzamer dan het laatste stukje ontsluiting. Tijdens de laatste centimeters ontsluiting (8-10 cm) zijn de weeën het heftigst. We controleren tijdens de ontsluitingsfase regelmatig de hartslag van de baby en via inwendig onderzoek hoeveel ontsluiting er is.

De vliezen breken meestal pas nadat de weeën al begonnen zijn. Dat is ook goed, want de vliezen en het vruchtwater beschermen de baby en helpen mee om de baarmoedermond open te maken door de druk die ze geven. Als de vliezen nog niet spontaan zijn gebroken, worden ze meestal gebroken tegen het einde van de ontsluiting of soms eerder als dat nodig is (bijvoorbeeld als de weeën afzwakken of de ontsluiting onvoldoende doorzet).

Als je 10cm ontsluiting hebt, gaan de ontsluitingsweeën over in persweeën. In eerste instantie is de drang om te persen alleen op het hoogtepunt van de wee voelbaar. Dit gaat over in een onhoudbare persdrang. Wij zullen je elke wee begeleiden tijdens het persen en indien nodig aanwijzingen geven. Je kunt in verschillende houdingen persen (op bed, op de baarkruk of staand naast het bed bijvoorbeeld), je merkt vanzelf wat voor jou het prettigst voelt.

Tijdens de gehele bevalling passen we onze begeleiding zo aan je aan, dat je met een vertrouwd en veilig gevoel de bevalling beleeft.