Corona (COVID-19)

Corona

Zwanger worden, zwanger zijn en bevallen tijdens de corona pandemie kan veel onzekerheden met zich meebrengen. Gelukkig weten we ondertussen dat als je zwanger bent, de kans dat je besmet wordt met het nieuwe coronavirus niet groter of kleiner is dan als je niet in verwachting bent.

We zien ook dat een COVID-19 infectie over het algemeen hetzelfde verloopt als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Bovendien zijn er geen aanwijzingen dat een COVID-19 besmetting een miskraam of aangeboren afwijking kan veroorzaken.

We begrijpen heel goed dat deze tijd veel van je vraagt als zwangere (en van je partner). Het kan gevoelens zoals angst, onzekerheid en teleurstelling oproepen. Opeens merk je dat we niet alles in de hand hebben en dat vraagt veel van je aanpassingsvermogen. We willen, juist ook in deze tijd, naast je/jullie staan en je ontzorgen. Naar aanleiding van de snelle veranderingen rondom COVID-19 en de maatregelen die we hiervoor als verloskundigen nemen, willen we jullie graag op de hoogte houden, vandaar deze speciale Corona pagina op onze website. Op deze pagina staat de meeste recente informatie.

Zwanger & Corona

Als je zwanger bent, is de kans dat je besmet wordt met het nieuwe coronavirus niet groter of kleiner dan als je niet in verwachting bent. We zien dat een ziekte met het nieuwe coronavirus (COVID-19) tot 28 weken zwangerschap hetzelfde verloopt als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Er zijn ook geen aanwijzingen dat een COVID-19 besmetting een miskraam of aangeboren afwijking kan veroorzaken.

Vanaf 28 weken zwangerschap kan een COVID-19 infectie ernstiger verlopen. Dat komt doordat je buik groeit en je longen minder ruimte hebben.  Dit geldt voor alle luchtweginfecties, niet alleen voor een infectie met het nieuwe coronavirus.

We hebben het controleschema niet aangepast. Het normale controleschema (wat ook achterop je 101 – envelop staat) blijft op dezelfde manier doorgaan. Je zult dus nog steeds evenveel afspraken hebben als gewoonlijk.

Let op: ben je op vakantie geweest naar een land wat door het ministerie van Buitenlandse Zaken is aangemerkt als code oranje? Dan geldt een (vrijwillige) quarantaine voor de eerste 10 dagen na terugkomst. Dit betekent ook dat je dan in principe geen geplande zwangerschapscontrole zult hebben. Heb je klachten, dan zul je natuurlijk gewoon de zorg krijgen die je nodig hebt. Laat wel de verloskundige weten dat je nog in de quarantaine tijd zit. Dit geldt ook als je in quarantaine zit vanwege een andere reden (wanneer je in nauw contact bent geweest met een persoon die besmet is met covid-19).

Heb je corona klachten?

Heb je koorts (>38,0 °C rectaal gemeten) en luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) of andere klachten die passen bij corona?
Kom niet naar de praktijk, maar bel de dienstdoende verloskundige en laat je testen.

020 – 47 000 67 (toets 1)

Bevallen & Kraamtijd

De laatste weken van je zwangerschap leef je steeds meer naar je bevalling toe. We bespreken je bevalwensen op de praktijk en drukken je op het hart ook genoeg rust te nemen en te ontspannen tijdens je verlof. De coronacrisis maakt dit niet bepaald gemakkelijk en kan vragen oproepen, zoals of je nog steeds kan bevallen op de plek die jij wenst. Het antwoord is en blijft nog steeds JA!

Tijdens de bevalling is je partner altijd toegestaan, ook als deze COVID-19 (klachten) heeft. In de meeste ziekenhuizen is ook een tweede persoon bij de bevalling toegestaan, mits klachtenvrij. Bespreek dit met ons op de praktijk. Geef het ons graag op tijd aan wanneer jij, je partner en/of andere aanwezige verkoudheidsklachten en/of koorts hebben. Hierdoor kunnen wij passende beschermingsmaatregelen nemen.

We adviseren om verstandig om te gaan met kraambezoek in de eerste weken bij je thuis. In het ziekenhuis is als kraambezoek alleen je partner welkom. Je zult thuis wel nog steeds kraamzorg krijgen.

Onze zorg tijdens je eerste kraamweek is onveranderd. We komen minimaal twee keer bij je langs en bellen je ook twee keer. Zo hebben we ongeveer om de dag een contactmoment. De dienstdoende verloskundige belt je (meestal met een afgeschermd nummer of met het nummer van de praktijk) om te vragen hoe het met jou en de baby gaat en neemt de medische controles met de kraamzorg door. Tijdens de thuisvisites, waarin ook de medische controles worden doorgenomen, bespreken we de bevalling en eventuele problemen rond de (borst)voeding of klachten.

Mocht iemand in huis COVID-19 klachten hebben, laat dit dan graag van tevoren weten aangezien wij dan beschermende maatregelen voor onszelf kunnen nemen.

Daarnaast adviseren we om een nacontrole (6 weken na de bevalling) op de praktijk in te plannen. Juist in deze tijd, waarin je sociale leven anders is dan voorheen en onze begeleiding ook veel telefonisch plaats heeft gevonden, vinden we het belangrijk om je na een paar weken te zien om samen terug te kijken op hoe je de zwangerschap, bevalling en kraamtijd beleefd hebt en hoe je fysiek hersteld bent.

Maatregelen bij Verloskundigen 101

Vanwege de pandemie, heeft de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV) in samenwerking met het RIVM, richtlijnen opgesteld voor maatregelen ter preventie van verspreiding van het virus. Alle verloskundigenpraktijken in Nederland volgen deze richtlijnen voor zolang als het nodig zal te zijn.

Op de praktijk hebben we diverse hygiëne maatregelen genomen; zo is de wachtkamer erg leeg en kaal, vragen we je handen te wassen bij binnenkomst en thuis te blijven bij klachten. Onze zorg hebben we, behoudens deze maatregelen, niet aangepast. Je zult dus gewoon nog net zoveel zwangerschapscontroles en echo’s hebben als voorheen en we blijven laagdrempelig bereikbaar, 24/7.

  • Kom alsjeblieft niet naar de praktijk als jij of een van je gezinsleden verkouden is of hoest, of wanneer je koorts hebt. Bel in dat geval de praktijk om af te spreken wanneer en hoe je zwangerschapscontroles uitgevoerd zullen worden.
  • Was je handen bij binnenkomst van de praktijk.Houd zoveel mogelijk afstand en draag een niet-medisch mondneusmasker.Kom het liefst alleen naar de zwangerschapscontroles op de praktijk. Echter is je partner (mits klachtenvrij) welkom.
  • Voor echo’s bij Echo Amsterdam geldt dat 1 (klachtenvrije) partner is  toegestaan. 
  • Als je een positieve coronatest hebt (of hebt gehad), zouden we daar graag van op de hoogte gebracht willen worden. Dit voor het bijhouden van (anonieme) statistieken. Geef dit bij voorkeur door aan onze assistente. 

Vragen over het coronavirus? Bel 0800-1351.

Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur.

Veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers, openbaar vervoer, sport en cultuur vind je op Rijksoverheid.nl.

Useful Links