Corona (COVID-19)

Corona

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Voor zover nu bekend lijken zwangere vrouwen geen verhoogd risico te hebben om geïnfecteerd te worden met het coronavirus. Bovendien lijkt er gelukkig ook geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijking door infectie met het nieuwe coronavirus.
Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo ook in Nederland en bij ons in de praktijk.

We begrijpen heel goed dat deze tijd veel van je vraagt als zwangere (en van je partner). Het kan gevoelens zoals angst, onzekerheid en teleurstelling oproepen. Opeens merk je dat we niet alles in de hand hebben en dat vraagt veel van je aanpassingsvermogen. We willen, juist ook in deze tijd, naast je/jullie staan en je ontzorgen. Naar aanleiding van de snelle veranderingen rondom COVID-19 en de maatregelen die we hiervoor als verloskundigen nemen, willen we jullie graag op de hoogte houden, vandaar deze speciale Corona pagina op onze website. Op deze pagina staat de meeste recente informatie.

Maatregelen bij Verloskundigen 101

Vanwege de pandemie, heeft de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV) in samenwerking met het RIVM, richtlijnen opgesteld voor maatregelen ter preventie van verspreiding van het virus. Alle verloskundigenpraktijken in Nederland volgen deze richtlijnen voor zolang als het nodig zal te zijn.

Let op: ben je op vakantie geweest naar een land wat door het ministerie van Buitenlandse Zaken is aangemerkt als code oranje? Dan gelden de volgende maatregelen voor de eerste twee weken na terugkomst:

 1. Geef van tevoren via de assistente aan dat je <2 weken geleden bent teruggekomen uit een land met code oranje;
 2. Kom alleen naar de praktijk;
 3. Was je handen zorgvuldig bij binnenkomst;
 4. Draag een mondkapje tijdens de controle;
 5. De verloskundige draagt dan ook een mondkapje en de controle duurt maximaal 15 minuten.

Op de praktijk hebben we diverse hygiëne maatregelen genomen; zo is de wachtkamer erg leeg en kaal en vragen we je handen te wassen bij binnenkomst.

Onze maatregelen op de praktijk:

 

 

 • Kom alsjeblieft niet naar de praktijk als jij of een van je gezinsleden verkouden is of hoest, of wanneer je koorts hebt. Bel in dat geval de praktijk om af te spreken wanneer en hoe je zwangerschapscontroles uitgevoerd zullen worden.
 • Was je handen bij binnenkomst van de praktijk.
 • We schudden geen handen
 • Houd je zoveel mogelijk aan de 1,5m afstand regel.
 • Kom het liefst alleen naar de zwangerschapscontroles op de praktijk. Uitzondering hierop is je intake en de afspraak over de bevalling. Daarbij is je partner natuurlijk welkom (mits geen klachten van verkoudheid en/of koorts). 
 • Voor alle echo’s bij Echo Amsterdam (zowel medische echo’s als echo’s op verzoek) geldt dat 1 (klachtenvrije) partner is  toegestaan.
 • Naast je partner, mag er maximaal 1 extra persoon aanwezig zijn tijdens de bevalling.
 • Beperk het kraambezoek

Wat kan je zelf doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?

 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt
 • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar
 • Blijf zoveel mogelijk thuis

Useful Links

Vragen over het coronavirus? Neem dan contact op via 0800-1351.

Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur.

Veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers, openbaar vervoer, sport en cultuur vind je op Rijksoverheid.nl.

Onze maatregelen op de praktijk:

Share and Enjoy !

0Shares
0 0