Corona (COVID-19)

Corona

We hebben het vaak over ‘corona’, maar officieel heet de ziekte COVID-19. De ziekte wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2. De klachten kunnen lijken op een verkoudheid. De ziekte kan een ernstige longontsteking veroorzaken, waar soms ook mensen aan overlijden.

 

Wat is COVID-19?

COVID-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus  (SARS-CoV-2).
De ziekte kan luchtwegklachten en koorts veroorzaken en in ernstige gevallen ademhalingsproblemen. Het virus wordt verspreid door hoesten en niezen. Via druppeltjes komt het zo in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus.

 

De ziekteverschijnselen van COVID-19

De belangrijkste klachten die vaak voorkomen bij COVID-19 zijn:

 • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
 • Hoesten
 • Benauwdheid
 • Verhoging of koorts
 • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

Daarnaast hebben mensen met COVID-19 soms last van vermoeidheid, algehele pijnklachten, oogpijn, spierpijn, duizeligheid, prikkelbaarheid/verwardheid, buikpijn, afvallen/verlies van eetlust, diarree, overgeven, misselijkheid, oogontsteking en verschillende huidafwijkingen en voelen mensen zich niet lekker.

 

Incubatietijd

De periode tussen het moment dat je besmet raakt en dat je klachten krijgt heet incubatietijd. Als je besmet raakt met het coronavirus duurt het meestal 5 tot 6 dagen voordat je klachten krijgt. De incubatietijd van het coronavirus ligt tussen de 2 en 14 dagen. Uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat bij 99% van de contacten die klachten krijgt, dit gebeurt binnen 10 dagen na het laatste contact. Dit is de reden dat per 19 augustus de quarantainetijd is verkort tot 10 dagen.

Voor zover nu bekend lijken zwangere vrouwen geen verhoogd risico te hebben om geïnfecteerd te worden met het coronavirus. Bovendien lijkt er gelukkig ook geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijking door infectie met het nieuwe coronavirus.

Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo ook in Nederland en bij ons in de praktijk. We begrijpen heel goed dat deze tijd veel van je vraagt als zwangere (en van je partner). Het kan gevoelens zoals angst, onzekerheid en teleurstelling oproepen. Opeens merk je dat we niet alles in de hand hebben en dat vraagt veel van je aanpassingsvermogen. We willen, juist ook in deze tijd, naast je/jullie staan en je ontzorgen. Naar aanleiding van de snelle veranderingen rondom COVID-19 en de maatregelen die we hiervoor als verloskundigen nemen, willen we jullie graag op de hoogte houden, vandaar deze speciale Corona pagina op onze website. Op deze pagina staat de meeste recente informatie.

Maatregelen bij Verloskundigen 101

Vanwege de pandemie, heeft de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV) in samenwerking met het RIVM, richtlijnen opgesteld voor maatregelen ter preventie van verspreiding van het virus. Alle verloskundigenpraktijken in Nederland volgen deze richtlijnen voor zolang als het nodig zal te zijn.

Op de praktijk hebben we diverse hygiëne maatregelen genomen; zo is de wachtkamer erg leeg en kaal en vragen we je handen te wassen bij binnenkomst.

De voor nu geldende maatregelen: 
 
 1. Kom alsjeblieft niet naar de praktijk als jij of een van je gezinsleden verkouden is of hoest, of wanneer je koorts hebt. Bel in dat geval de praktijk om af te spreken wanneer en hoe je zwangerschapscontroles uitgevoerd zullen worden.
 2. Was je handen bij binnenkomst van de praktijk.
 3. Houd zoveel mogelijk afstand en draag een niet-medisch mondneusmasker.
 4. Kom het liefst alleen naar de zwangerschapscontroles op de praktijk.
 5. De intake en de afspraak waarbij we je bevalwensen bespreken zullen via Zoom plaatsvinden. 
 6. Voor echo’s bij Echo Amsterdam geldt dat 1 (klachtenvrije) partner is  toegestaan.
 7. Als je een positieve coronatest hebt (of hebt gehad), zouden we daar graag van op de hoogte gebracht willen worden. Dit voor het bijhouden van (anonieme) statistieken. Geef dit bij voorkeur door aan onze assistente. 

Wat kan je zelf doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?

 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt
 • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar
 • Blijf zoveel mogelijk thuis

Useful Links

Vragen over het coronavirus? Neem dan contact op via 0800-1351.

Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur.

Veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers, openbaar vervoer, sport en cultuur vind je op Rijksoverheid.nl.

Onze maatregelen op de praktijk:

Share and Enjoy !

0Shares
0 0