Zwanger en Corona (COVID-19)

Zwanger en COVID-19

Zwanger zijn tijdens de corona pandemie kan veel onzekerheden met zich meebrengen. Gelukkig weten we ondertussen dat als je zwanger bent, de kans dat je besmet wordt met het nieuwe coronavirus niet groter of kleiner is dan als je niet in verwachting bent. Bovendien zijn er geen aanwijzingen dat een COVID-19 besmetting een miskraam of aangeboren afwijking kan veroorzaken. Met name in het derde trimester wordt de kans dat je er zo ziek van wordt dat je in het ziekenhuis opgenomen moet worden wel groter doordat je minder long inhoud hebt door je steeds grotere wordende buik. Ook tijdens de pandemie zijn wij er voor je om je te begeleiden en ontzorgen

 

Vaccineren is veilig tijdens de zwangerschap

Ook tijdens de zwangerschap kun je je veilig laten vaccineren tegen corona, bij voorkeur met Pfizer of Moderna. Eerder was het advies om alleen kwetsbare zwangere vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen te laten vaccineren. Dit standpunt is herzien na grootschalig onderzoek in onder andere de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten zijn 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met Pfizer of Moderna zonder noemenswaardige bijwerkingen. Ook ziet de Gezondheidsraad geen bezwaren voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven, omdat aannemelijk is dat de vaccins niet in de borstvoeding terechtkomen.

Lees onze Q&A voor antwoord op je vragen. 

Q&A

Mag ik gevaccineerd worden tegen corona tijdens de zwangerschap?

Ja, de werkgroep Corona van beroepsverenigingen in de geboortezorg adviseert in het standpunt Vaccinatie tegen COVID-19 rondom kinderwens, zwangerschap en bevalling zwangeren zich te laten vaccineren met een mRNA vaccin (Pfizer of Moderna). Dit standpunt is herzien. Eerder werd nog geadviseerd alleen kwetsbare zwangeren zich te laten vaccineren, maar uit grootschalig onderzoek onder andere in de Verenigde Staten blijkt dat vaccinatie geen noemenswaardige bijwerkingen geeft.

Is het verplicht om me te laten vaccineren?

Het is niet verplicht je te laten vaccineren. Ook niet als je beroepsmatig in aanmerking komt voor een vaccinatie. Voor meer juridische informatie over jouw rechten kun je deze website raadplegen: https://www.eldermans-geerts.nl/expertise/corona/faq-vaccinatieplicht-zorgverlener-corona/

In welke periode van de zwangerschap kan vaccinatie plaatsvinden?

Indien vaccinatie tijdens de zwangerschap wenselijk is, dan wordt er bij voorkeur na de eerste drie maanden gevaccineerd, hoewel men er nu vanuit gaat dat ook vaccineren in de eerste drie maanden zou kunnen. Toekomstige studies moeten deze veiligheid nog definitief bevestigen.

Mag ik gevaccineerd worden tijdens het geven van borstvoeding?

De vaccinatie kan plaatsvinden bij vrouwen die borstvoeding geven. De veiligheid lijkt hiervan gewaarborgd omdat niet wordt gevaccineerd met een “levend virus”. Toekomstige studies moeten de veiligheid definitief bevestigen.

Moet je als je gevaccineerd bent en in nauw contact bent geweest met iemand die corona heeft in quarantaine?

Ja, ook iemand die gevaccineerd is moet de richtlijnen van het RIVM blijven volgen als diegene in contact is geweest met een persoon met corona. De kans op besmettelijk zijn, lijkt af te nemen, maar dit wordt nog onderzocht.

Welke vaccins worden er gebruikt in Nederland?

Op dit moment wordt er gevaccineerd met drie verschillende vaccins in Nederland: Pfizer, Moderna en Astra Zeneca. De overheid bepaald voor welk vaccin je in aanmerking komt. Dit ligt aan de doelgroep waarbinnen je past het moment van vaccineren en de beschikbaarheid van de vaccins. Het is de bedoeling dat je tweemaal gevaccineerd wordt met hetzelfde vaccin. Er worden de komende tijd ook nog andere vaccins verwacht, als hier meer duidelijk over is, zullen we dat ook op deze website vermelden.

Als ik positieve antistoffen heb voor corona moet ik me dan nog laten vaccineren?

Ook als je een corona-infectie hebt gehad, is het advies om je te laten vaccineren. Het is niet duidelijk hoeveel antistoffen je na een infectie hebt opgebouwd en hoelang deze in je lichaam aanwezig blijven. Dat verschilt per persoon en per infectie. Daarbij komt dat herbesmetting, hoewel zeldzaam, mogelijk is. Het vaccin zorgt ervoor dat je voldoende antistoffen opbouwt om je te beschermen tegen een infectie. Maar ook hiervan is onbekend hoelang deze antistoffen blijven bestaan in het lichaam. Om deze twee redenen is dus het advies om ook bij positieve antistoffen je te laten vaccineren.

Ben je meteen beschermd tegen het krijgen van corona na het krijgen van de eerste vaccinatie?

Je lichaam heeft tijd nodig om antistoffen aan te maken, dit duurt ongeveer tien dagen. De tweede vaccinatie is nodig om de hoeveelheid antistoffen te verhogen, en om ze langduriger in je lichaam te laten blijven. Je bent dus niet gelijk beschermd, dit heeft even tijd nodig. Het is nog niet bekend hoe lang de antistoffen voldoende bescherming bieden tegen het krijgen van een corona-infectie.

Heeft het krijgen van een coronavaccinatie gevolgen voor mijn kinderwens?

In de bijsluiter van Pfizer staat het advies om de eerste twee maanden niet zwanger te worden na vaccinatie. In de bijsluiter van het Moderna vaccin staat geen advies om een zwangerschap uit te stellen na vaccinatie.

De beroepsverenigingen in de geboortezorg geven aan dat vaccineren kan, omdat er niet met levend virus gevaccineerd wordt. Toekomstige studies moeten de veiligheid definitief bevestigen.

Ik werk in de acute zorg/ op een Covid-19- afdeling/verpleeg- of verzorgingshuis. Mag ik in de zwangerschap gevaccineerd worden?

De kans dat je als zwangere werkend in de acute zorg, op een Covid-19 afdeling, in een verpleeg- of verzorgingshuis besmet raakt, is groter dan voor zwangeren die minder vaak met het coronavirus in aanraking komen. Zwangere vrouwen lijken iets vaker een ernstig verloop van corona te kennen dan niet zwangere vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie. Zwangere vrouwen lijken niet méér vatbaar te zijn voor corona. Het is aannemelijk dat de vaccinaties niet schadelijk zijn tijdens de zwangerschap, omdat er niet met een “levend virus” wordt gevaccineerd. De mogelijke nadelen van een vaccin lijken niet op te wegen tegen de nadelen van het doormaken van corona in de zwangerschap. Het advies vanuit de multidisciplinaire werkgroep Covid-19 & zwangerschap is daarom wel voor de vaccinatie te kiezen als je beroepsmatig een oproep krijgt om gevaccineerd te worden. Uiteraard is dit een advies, je mag dus voor jezelf de keuze maken waar je je het best bij voelt. Vaccineren is namelijk (nog steeds) niet verplicht. Je kunt ook in gesprek gaan met je werkgever of Arboarts om te bespreken of er ander werk mogelijk is.

Zwanger & Corona

Als je zwanger bent, is de kans dat je besmet wordt met het nieuwe coronavirus niet groter of kleiner dan als je niet in verwachting bent. We zien dat een ziekte met het nieuwe coronavirus (COVID-19) tot 28 weken zwangerschap hetzelfde verloopt als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Er zijn ook geen aanwijzingen dat een COVID-19 besmetting een miskraam of aangeboren afwijking kan veroorzaken.

Vanaf 28 weken zwangerschap kan een COVID-19 infectie ernstiger verlopen. Dat komt doordat je buik groeit en je longen minder ruimte hebben.  Dit geldt voor alle luchtweginfecties, niet alleen voor een infectie met het nieuwe coronavirus.

We hebben het controleschema niet aangepast. Het normale controleschema (wat ook achterop je 101 – envelop staat) blijft op dezelfde manier doorgaan. Je zult dus nog steeds evenveel afspraken hebben als gewoonlijk.

 

Terug van vakantie en quarantaine

Ben je op vakantie geweest naar een land wat door het ministerie van Buitenlandse Zaken is aangemerkt als code oranje? Dan geldt een (vrijwillige) quarantaine voor de eerste 10 dagen na terugkomst. Dit betekent ook dat je dan in principe geen geplande zwangerschapscontrole zult hebben. Heb je klachten, dan zul je natuurlijk gewoon de zorg krijgen die je nodig hebt. Laat wel de verloskundige weten dat je nog in de quarantaine tijd zit. Dit geldt ook als je in quarantaine zit vanwege een andere reden (wanneer je in nauw contact bent geweest met een persoon die besmet is met covid-19).

Heb je corona klachten?

Heb je koorts (>38,0 °C rectaal gemeten) en luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) of andere klachten die passen bij corona?
Kom niet naar de praktijk, maar bel de dienstdoende verloskundige en laat je testen.

020 – 47 000 67 (toets 1)

Bevallen & Corona

De laatste weken van je zwangerschap leef je steeds meer naar je bevalling toe. We bespreken je bevalwensen op de praktijk en drukken je op het hart ook genoeg rust te nemen en te ontspannen tijdens je verlof. De coronacrisis maakt dit niet bepaald gemakkelijk en kan vragen oproepen, zoals of je nog steeds kan bevallen op de plek die jij wenst. Het antwoord is en blijft nog steeds JA!

Tijdens de bevalling is je partner altijd toegestaan, ook als deze COVID-19 (klachten) heeft. In de meeste ziekenhuizen is ook een tweede persoon bij de bevalling toegestaan, mits klachtenvrij. Bespreek dit met ons op de praktijk. Geef het ons graag op tijd aan wanneer jij, je partner en/of andere aanwezige verkoudheidsklachten en/of koorts hebben. Hierdoor kunnen wij passende beschermingsmaatregelen nemen.

 

Kraamtijd & Corona

Onze zorg tijdens je eerste kraamweek is onveranderd. We komen minimaal twee keer bij je langs en bellen je ook twee keer. Zo hebben we ongeveer om de dag een contactmoment. De dienstdoende verloskundige belt je (meestal met een afgeschermd nummer of met het nummer van de praktijk) om te vragen hoe het met jou en de baby gaat en neemt de medische controles met de kraamzorg door. Tijdens de thuisvisites, waarin ook de medische controles worden doorgenomen, bespreken we de bevalling en eventuele problemen rond de (borst)voeding of klachten. We adviseren om verstandig om te gaan met kraambezoek in de eerste weken bij je thuis. In het ziekenhuis is als kraambezoek alleen je partner welkom. Je zult thuis wel nog steeds kraamzorg krijgen.

Daarnaast adviseren we om een nacontrole (6 weken na de bevalling) op de praktijk in te plannen. Juist in deze tijd, waarin je sociale leven anders is dan voorheen, vinden we het belangrijk om je na een paar weken te zien om samen terug te kijken op hoe je de zwangerschap, bevalling en kraamtijd beleefd hebt en hoe je fysiek hersteld bent.

Mocht iemand in huis COVID-19 klachten hebben, laat dit dan graag van tevoren weten aangezien wij dan beschermende maatregelen voor onszelf kunnen nemen.

Maatregelen bij Verloskundigen 101

Vanwege de pandemie, heeft de beroepsorganisatie van verloskundigen (KNOV) in samenwerking met het RIVM, richtlijnen opgesteld voor maatregelen ter preventie van verspreiding van het virus. Alle verloskundigenpraktijken in Nederland volgen deze richtlijnen voor zolang als het nodig zal te zijn.

Op de praktijk hebben we diverse hygiëne maatregelen genomen; zo is de wachtkamer erg leeg en kaal, vragen we je handen te wassen bij binnenkomst en thuis te blijven bij klachten. Onze zorg hebben we, behoudens deze maatregelen, niet aangepast. Je zult dus gewoon nog net zoveel zwangerschapscontroles en echo’s hebben als voorheen en we blijven laagdrempelig bereikbaar, 24/7.

  • Kom alsjeblieft niet naar de praktijk als jij of een van je gezinsleden verkouden is of hoest, of wanneer je koorts hebt. Bel in dat geval de praktijk om af te spreken wanneer en hoe je zwangerschapscontroles uitgevoerd zullen worden.
  • Was je handen bij binnenkomst van de praktijk.Houd zoveel mogelijk afstand en draag een niet-medisch mondneusmasker.Kom het liefst alleen naar de zwangerschapscontroles op de praktijk. Echter is je partner (mits klachtenvrij) welkom.
  • Voor echo’s bij Echo Amsterdam geldt dat 1 (klachtenvrije) partner is  toegestaan. 
  • Als je een positieve coronatest hebt (of hebt gehad), zouden we daar graag van op de hoogte gebracht willen worden. Dit voor het bijhouden van (anonieme) statistieken. Geef dit bij voorkeur door aan onze assistente. 

Vragen over het coronavirus? Bel 0800-1351.

Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur.

Veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers, openbaar vervoer, sport en cultuur vind je op Rijksoverheid.nl.

Useful Links