Things to arrange

Regelzaken

Je bent zwanger en er komt meteen veel op je af. Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal dingen die je alvast kan regelen zoals kraamzorg, een kraampakket, een zwangerschapscursus, erkenning en kinderopvang. Tijdens de verloskundige controles helpen we je eraan herinneren en beantwoorden je vragen.

6+ weken Crèche / Kinderopvang (zo spoedig mogelijk)

Werk je en wil je dit na je verlof blijven doen, dan heb je opvang voor je kind nodig. Er zijn vele mogelijkheden (crèche, gastoudergezin, oppas aan huis, au pair) met soms ook wachtlijsten. Ga vooral tijdig op zoek naar een voor jullie passende vorm van opvang.

 


10+ weken  (na je termijnecho)  Kraamzorg aanvragen

Kraamzorg is de verzorging door een kraamverzorgende bij je thuis in de eerste levensweek van de baby. Vraag je verzekeraar naar je polisvoorwaarden om te controleren wat ze vergoeden en wat je eventuele eigen bijdrage is. Er zijn veel verschillende kraamzorgbureaus waartussen je kan kiezen. Klik hier voor een lijst met kraamzorgbureau’s en ZZP-ers.

 

20+ weken  Zwangerschapscursus kiezen

Een goede voorbereiding op de bevalling kan angst en onzekerheid wegnemen. Hierdoor kun je tijdens de bevalling beter ontspannen. En ontspanning zorgt ervoor dat je minder last van de pijn hebt en je weeën beter doorzetten, waardoor je bevalling vlotter verloopt. Tijdens de Centering Pregnancy bijeenkomsten, zullen er 3 gewijd zijn aan het voorbereiden op de bevalling en kraamtijd. Hierbij is ook je partner uitgenodigd. Daarnaast werken we samen met Vivian Vietje, verloskundige van “Geboorte vol vertrouwen”. Zij heeft een heel fijn boek geschreven om jou en je partner optimaal voor te bereiden op de bevalling en aanvullend een online zwangerschapscursus (vergoed bij de meeste aanvullende verzekeringen). Haar boek is te koop bij ons op de praktijk voor €25. Hieronder delen we graag een aantal van haar video’s ter voorbereiding op de bevalling. We zijn erg enthousiast over haar boek en de online cursussen, zowel over de bevalling, VBAC (natuurlijk bevallen na een keizersnede) als de mamacursus. Met onze kortingscode 101 krijg je 10% korting. Heb je het boek als gekocht op de praktijk, meld dan 101boek bij aanmelding zodat deze kosten van de cursus afgehaald worden. Klik hier om de volledige cursus te volgen.

22+ weken Kinkhoest vaccinatie

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Er ontstaan hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Klik hier voor meer informatie en om een afspraak te maken.

 

<24 weken Erkenning van de ongeboren vrucht

Zijn jullie niet getrouwd en wil je dat je partner op de geboorteakte vermeld wordt en/of je kind de achternaam van je partner krijgt? Dan is het belangrijk om dit in de zwangerschap vast te leggen door bij het stadsdeelkantoor een afspraak maken om “de akte van erkenning van de ongeboren vrucht” te laten opstellen. Hiermee is de rechtspositie van je partner omtrent ouderschap en voogdij echter nog niet volledig omschreven. Hiervoor is een bezoek aan een notaris nodig als jullie kindje eenmaal geboren is. Klik hier voor meer informatie en het maken van een afspraak bij het stadsdeelkantoor.

 

25 – 32 weken Kraampakket aanvragen

De zorgverzekeraar verstrekt in de meeste gevallen een kraampakket met enkele noodzakelijke medische verzorgingsartikelen voor de bevalling en de kraamperiode. Dit pakket kan je zelf aanvragen. Indien je verzekeraar dit pakket niet verstrekt, kun je een kant en klaar pakket bij drogist/apotheek of de Prenatal kopen. Zo’n kraampakket is ook nodig als je in het ziekenhuis bevalt.