Voeding & Lifestyle

Voeding & Vitamines

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om vers, gezond (zo mogelijk biologisch) en gevarieerd te eten. De schijf van vijf kan je hierbij helpen. Om niet teveel aan te komen in de zwangerschap is het verstandig om gezond en gevarieerd te eten en de juiste vitamines te slikken. Wat heb je nodig?

Eten voor twee hoeft niet, maar ga ook niet afvallen/lijnen tijdens je zwangerschap. Wanneer je zwanger bent en je gaat afvallen, dan kunnen schadelijke afstoffen die in je vet opgeslagen zitten via je bloedbaan bij de baby terecht komen.

Twee ons groenten en twee stuks fruit heb je dagelijks nodig om vitamine C, vitamine A, vezels en kalium binnen te krijgen. Ze helpen de bloeddruk te verbeteren en bevatten relatief weinig calorieën. Dit helpt je op gewicht te blijven en het zorg voor een goede stoelgang. Varieer zoveel mogelijk tussen de verschillende soorten (seizoens-)groenten en fruit en was ze goed. In ongewassen groenten en fruit komen soms ziekteverwekkers voor die onder andere toxoplasmose veroorzaken.

Melkproducten en vlees of vleesvervangers, vis of ei zijn nodig voor eiwitten, visvetzuren, ijzer, calcium en B-vitamines. Eiwitten heb je nodig als bouwstof(groei) en voor de aanmaak van weefsel in jou en je baby.

Goed letten op je voeding en voldoende bewegen zijn de eerste stappen naar een gezonde lifestyle tijdens je zwangerschap. Verder is het belangrijk dat je let op blootstelling aan schadelijke stoffen en dat je voldoende vitamines inneemt. Omdat we weten dat het lastig kan zijn welke vitamines je het beste kan slikken, hebben we een aantal vitamines voor je geselecteerd om je te helpen kiezen en krijg je via de link ook nog eens 20% korting.

Sporten & Lifestyle

Het is goed om minimaal een half uur te bewegen als je zwanger bent. Sportte je al en ben je zwanger, dan kun je gewoon blijven sporten. Maar houd het wel veilig; luister naar je lichaam en breng je begeleider op de hoogte (als je deze hebt). Schuine buikspieroefeningen kunnen geen kwaad, zij versterken de spieren die je buik ondersteunen. De oefeningen voor de rechte buikspieren kun je beter overslaan. De opening tussen je buikwand kan groter worden waardoor je buikwand blijvend kan verzwakken.

Als je merkt dat het sporten klachten geeft of als je er doodmoe van wordt, doe het dan rustiger aan of stop ermee. Probeer ook liever niet meer inspanning te leveren dan vóór de zwangerschap. Begin je met sporten? Doe dat dan onder begeleiding; er is een groot aanbod van yoga, pilates, in/outdoor workouts voor zwangeren in Amsterdam. In onze wachtkamer vind je hier diverse folders over.

Zorg dat je voldoende (water) drinkt tijdens het sporten. Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt doen. Sporten waarbij je risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of sporten waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen, zijn minder verstandig. Denk hierbij aan sporten als hockey, volleybal, skiën en voetbal. Duiken met zuurstofflessen wordt ook afgeraden. De druk onder water heeft invloed op je zwangerschap. Bovendien heb je een grotere kans op decompressieziekte.

WATER

Probeer elke dag 1,5 – 2,5 liter water te drinken.

 

EI

Zowel gebakken, (zacht) gekookt als rauw  ei mag je eten. Een salmonella besmetting is zeldzaam en kan bovendien niet  door de placenta bij de baby komen.

 

VIS

Je mag alle soorten  vis eten en ook rauwe vis. Echter, koop rauwe vis vers altijd bij de viswinkel of sushi restaurant in plaats van bij de supermarkt en eet het dezelfde dag op.

 

GROENTEN & FRUIT

Eet 200g groenten en 2 stuks fruit per dag. Varieer tussen de verschillende soorten en was ze goed.

KAAS

zachte kazen van gepasteuriseerde melk en alle harde kazen (bijv boerenkaas – cheddar – peccorino – manchego – parmezaanse kaas).

 

FOLIUMZUUR

Foliumzuur is vitamine B11. Het zit bijvoorbeeld ook in bananen, sinaasappelen, peulvruchten, gist, melk en groene bladgroenten. Toch heb je extra van deze vitamine nodig aangezien je het niet genoeg uit je voeding kan halen en is het belangrijk om bij te slikken. Slik dagelijks 0,5mg t/m de twaalfde week. 

 

VITAMINE D

Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Je lichaam maakt zelf vitamine D aan door de zon. Calcium zorgt voor de opbouw en instandhouding van stevige botten en dat is tijdens de zwangerschap extra belangrijk voor jou en je baby. Het advies is om tijdens de zwangerschap 10 microgram extra vitamine D te nemen. 

ROKEN – ALCOHOL – DRUGS

 

KAAS

rauwmelkse / au lait cru kaas (uitsluitend zachte rauwmelkse kazen)

sommige schimmelkazen, zoals camembert – brie – roquefort – gorgonzola 

 

VITAMINE A

Neem geen vitamine A-preparaten en eet niet teveel leverproducten (zoals leverworst of paté). Een boterham met leverworst per dag is genoeg. Je krijgt genoeg vitamine A binnen als je gevarieerd en gezond eet. Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor je kindje.

RAUW ROOD VLEES
bijv. biefstuk – rosbief – ossenworst – filet americain – carpaccio – tartaar

 

VIS

Voorverpakte of gevacumeerde vis niet eten, tenzij je het goed verhit.

 

CAFEÏNE

koffie

thee  (met theïne) 

cola

max 1 kopje koffie per dag