Lifestyle tips

Gezonde leefstijl

Goed letten op je voeding en voldoende bewegen zijn de eerste stappen naar een gezonde lifestyle tijdens je zwangerschap. Verder is het belangrijk dat je let op blootstelling aan schadelijke stoffen en dat je voldoende vitamines inneemt. Vind je het lastig om te bepalen wat je wel en niet kunt eten? Lees hier meer. Wij leggen het je graag uit en werken bovendien samen met diëtisten die je daarbij kunnen helpen.

Sporten tijdens de zwangerschap

Het is goed om minimaal een half uur te bewegen als je zwanger bent. Sportte je al en ben je zwanger, dan kun je gewoon blijven sporten. Maar houd het wel veilig; luister naar je lichaam en breng je begeleider op de hoogte (als je deze hebt). Schuine buikspieroefeningen kunnen geen kwaad, zij versterken de spieren die je buik ondersteunen. De oefeningen voor de rechte buikspieren kun je beter overslaan. De opening tussen je buikwand kan groter worden waardoor je buikwand blijvend kan verzwakken.

Als je merkt dat het sporten klachten geeft of als je er doodmoe van wordt, doe het dan rustiger aan of stop ermee. Probeer ook liever niet meer inspanning te leveren dan vóór de zwangerschap. Begin je met sporten? Doe dat dan onder begeleiding; er is een groot aanbod van yoga, pilates, in/outdoor workouts voor zwangeren in Amsterdam. In onze wachtkamer vind je hier diverse folders over.

Zorg dat je voldoende (water) drinkt tijdens het sporten. Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt doen. Sporten waarbij je risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of sporten waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen, zijn minder verstandig. Denk hierbij aan sporten als hockey, volleybal, skiën en voetbal. Duiken met zuurstofflessen wordt ook afgeraden. De druk onder water heeft invloed op je zwangerschap. Bovendien heb je een grotere kans op decompressieziekte.

Schadelijke stoffen

Alcohol

Alcohol kan in kleine hoeveelheden al schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Ook heb je meer kans op een miskraam als je alcohol drinkt als je zwanger bent. De placenta (moederkoek) is ingegroeid in de baarmoederwand en is zo verbonden met de moeder en via de navelstreng met het kind. Het zorgt ervoor dat voedingsstoffen en zuurstof van het bloed van de moeder naar het bloed van het kind kunnen worden gebracht en afvalstoffen en CO2 van het bloed van het kind naar het bloed van de moeder worden gebracht. Dit gebeurt zonder dat het bloed van het kind in direct contact komt met het bloed van de moeder. Er zit een barrière in de placenta, die sommige stoffen wel doorlaat en veel andere stoffen niet. Alcohol gaat door de barrière van de placenta van de moeder naar het kind. Zo kan alcohol de ontwikkeling van het kind beïnvloeden. Bij een kind in de baarmoeder zijn alle functies nog in ontwikkeling. Ook het vermogen om schadelijke stoffen  af te breken tot stoffen die gemakkelijk uitgescheiden kunnen worden.

Dus wil je zwanger worden, ben je zwanger of geef je borstvoeding? Drink dan gewoon geen alcohol.
Wil je meer informatie? Kijk dan hier.

 

Roken

Roken tijdens de zwangerschap is schadelijk voor de baby. Zelf roken, maar ook aanwezig zijn in een rokerige omgeving beïnvloedt de zwangerschap nadelig. Die schadelijke stoffen in sigaretten zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek) en daardoor voor verminderde zuurstoftoevoer naar je baby. De stoffen gaan ook door de placenta heen naar de baby waardoor voedingsstoffen en zuurstof minder bij de baby komen. Hierdoor groeit hij minder goed.

Roken of meeroken kan de oorzaak zijn van:

  • Een miskraam of vroeggeboorte (voor de 37 weken zwangerschap)
  • een (te) laag geboortegewicht en vroeggeboorte
  • zuurstofgebrek en hierdoor problemen in de groei en ontwikkeling van je baby
  • Meer verkoudheden, oorinfecties of longproblemen, zoals astma bij je kind
  • geboren worden met een verslaving aan nicotine waardoor de baby onrustig en huilerig is
  • een 2x hogere kans op wiegendood

Stoppen met roken vermindert de risico’s meteen! Dus stop met roken en vermijd rokerige ruimten zoveel mogelijk. Lukt het je niet alleen? Laat het ons weten, we begeleiden je er graag bij.

 

Drugs

Vanaf het moment van de bevruchting gaat de bevruchte eicel groeien door middel van celdeling. De bevruchte eicel nestelt zich na 6-7 dagen in de wand van de baarmoeder. Hiermee begint de zogenaamde organogenese. Dit is een periode van ongeveer 4 weken waarin de belangrijkste organen van het kind worden gevormd. Van hersenen, hart en nieren tot ogen en oren. Zelfs het gebit wordt al aangelegd, en na 7 weken heeft de baby al handen, voeten, vingers en tenen.

Vooral de eerste weken van de zwangerschap zijn een heel gevoelige periode. Alles wat in deze periode fout gaat heeft (ernstige) gevolgen voor het kind. Drugsgebruik in deze periode kan de ontwikkeling van het kind verstoren. Als het gaat om een grote ontwikkelingsstoornis, kan het leiden tot een miskraam. Maar het kan ook leiden tot een verstoorde ontwikkeling van organen, zoals hart en hersenen.

Na de eerste weken (embryonale periode) zijn alle organen ontwikkeld en groeien ze alleen nog maar (foetale periode). Langzamerhand beginnen ze hun functie uit te voeren. De hersenen en het zenuwstelsel ontwikkelen zich gedurende de hele zwangerschap en ook nog erna. Tot week 40 groeit de foetus zo uit van een embryo naar een levensvatbaar kind. In die hele periode kan drugs invloed hebben op kind en placenta.

 

Medicijnen

Tijdens de zwangerschap moet je zorgvuldig zijn met het gebruik van medicijnen. Sommige stoffen hebben namelijk al vroeg in de zwangerschap invloed op de ontwikkeling van de baby. Vertel je verloskundige welke medicijnen je gebruikt. Het is ook nuttig om de apotheek te zeggen dat je zwanger bent.

Bij pijnklachten kun je paracetamol gebruiken. In de bijsluiter staat altijd hoeveel je mag gebruiken. Denk ook na over andere methoden om pijn te verminderen, bijvoorbeeld rust nemen/slapen/vroeg naar bed. Overleg bij regelmatig gebruik van paracetamol met ons. Een verdoving voor een behandeling door de tandarts is overigens geen probleem.

 

Overige schadelijke stoffen

Je komt dagelijks regelmatig in aanraking met chemische stoffen. Deze stoffen kunnen hormoonverstorend zijn. Als je zwanger bent, is het belangrijk om bewust om te gaan met chemische stoffen. Je baby is gevoelig voor deze invloeden van buitenaf. Niet alle chemische stoffen zijn schadelijk. Dit hangt af van de soort stof en de hoeveelheid waaraan je wordt blootgesteld. Lees daarom altijd de etiketten van chemische stoffen in bijvoorbeeld schoonheidsproducten of doe-het-zelf producten. Probeer contact met dit soort producten zo veel mogelijk te beperken. Verder is het belangrijk om je huis regelmatig te ventileren, bijvoorbeeld door ramen of ventilatieroosters open te zetten.