Zorg voor de baby

De eerste dagen met je kindje thuis: wat kan je verwachten?

Je bent bevallen, eindelijk is je baby er! Als alles goed is gegaan, begint nu de eerste dag met je baby thuis. Heerlijk, maar stiekem ook best spannend. Je bent emotioneel en fysiek niet jezelf en opeens is daar een klein mensje voor wie je moet zorgen. De eerste dag komt er veel op je af. Wat kan je allemaal verwachten?

Luiers verschonen

De baby hoeft de eerste 24 uur maar één keer te plassen. Bewaar alle luiers voor de kraamverzorgende, zodat zij de hoeveelheid kan nakijken. De eerste urine kan rood/oranje van kleur zijn. Dit noemen we uraatkristallen en is onschuldig. De kleur verdwijnt als de baby voldoende vocht krijgt.
De eerste ontlasting is zwart van kleur: meconium. Dit kan een paar dagen aanhouden. Daarna wordt de kleur bruin en daarna geelachtig. De kraamverzorgende houdt dit in de gaten. Meconium is erg plakkerig en het makkelijkst te verwijderen met babyolie.

Temperatuur van de baby

Baby’s zijn niet goed in staat om hun eigen temperatuur te regelen. Temperatuur daarom de baby de eerste 24 uur na de bevalling vóór elke voeding. Zorg ervoor dat de punt van de thermometer ongeveer 1,5cm in de anus verdwijnt. Noteer de temperatuur. Een normale temperatuur is tussen de 36.5°C en 37.5°C

Gebruik van een kruik:

  • Lager dan 36.5°C: geef 2 kruiken, na een uur weer opnieuw temperatuur opmeten.
  • Hoger dan 37.5°C: bouw de warmte langzaam af en na een uur weer opnieuw temperatuur opmeten.

Let op verbrandingsgevaar! Controleer goed of de kruik echt geen water lekt en verwarm het bedje als je je baby aan het voeden bent, zodat hij daarna weer in een warm bedje kan liggen. Leg de kruik nooit tegen de baby aan.

Borstvoeding

Probeer bij borstvoeding de baby aan de borst te leggen als hij voedingssignalen geeft zoals zoeken, smakken, lipzuigen of zuigen op het knuistje. In ieder geval om de 3 uur, eerder mag. In principe hoeft er de eerste 24 uur niet bijgevoed te worden met (fles) kunstvoeding omdat de baby genoeg reserve heeft voor de eerste dag. De kraamverzorgende helpt je met de juiste techniek om de baby aan te leggen aan de borst. Lees hier meer over borstvoeding.

 

Flesvoeding

Hoe je flesvoeding moet klaarmaken staat op het pak. Teveel gemaakte voeding moet je helaas weggooien. De eerste dag drinkt de baby ongeveer 10 cc voeding, elke 3 uur. Dat is voldoende voor de baby.

Het kan zijn dat de baby de eerste uren na de bevalling geen honger heeft, dit is geen probleem. Na de bevalling kan de baby ook wat roestbruin overgeven of wat voeding terug geven, ook dit is niet verontrustend. Je baby heeft wat vruchtwater en bloed tijdens de geboorte ingeslikt en daar wordt hij misselijk van.