Klachten en kwaaltjes

Herstel na de bevalling

De kraamtijd is een periode van herstel voor je lichaam na de zwangerschap en bevalling. Ook voor de baby kan de bevalling soms zwaar zijn geweest. Hieronder geven we tips en uitleg bij de meest voorkomende klachten en kwaaltjes.

Aambeien

Een aambei is een verslapt bloedvat van de anus. Veel vrouwen hebben hier in zwangerschap reeds last van omdat het zwangerschapshormoon progesteron de darmen en de anus minder sterk maakt. Tijdens de bevalling kunnen aambeien ontstaan of verergeren tijdens het persen. Het ziet eruit als ronde bolletjes, die rood of paars van kleur zijn en een drukkend en pijnlijk gevoel geven. Voornamelijk de eerste dagen na de bevalling hebben veel vrouwen er klachten van. Soms zijn de aambeien deze dagen zelfs pijnlijker dan eventuele hechtingen.

Tips

  • Eet veel vezels, drink voldoende vocht en ga meteen naar de wc als je merkt dat je aandrang krijgt.
  • Neem de tijd om de wc en probeer niet te persen.
  • Er zijn verschillende soorten zalf voor aambeien te koop, de meest gebruikte crème voor na de bevalling is Theranal. De meeste aambeien gaan weg of worden ze kleiner. Het is ook veilig te gebruiken als je borstvoeding geeft.
  • Neem gerust paracetamol als je veel last hebt.
  • Zorg voor goede hygiëne. Omdat afvegen pijnlijk kan zijn, is het verstandig om een keer per dag schoon te spoelen met lauw water onder de douche.

Hechtingen

De eerste dagen na de bevalling is plassen vaak gevoelig indien je hechtingen hebt. Dit komt doordat urine zuur is en mogelijk wat bijt in de wond. Om dit te verhelpen kun je tijdens het plassen met water spoelen, bijvoorbeeld met behulp van een kannetje. Plassen onder het douchen kan ook helpen. Stel het plassen niet uit. De kraamverzorgende controleert de wond elke dag en belt de verloskundige als iets niet goed dreigt te genezen. De hechtingen lossen vanzelf op. Rond de 7e dag na de bevalling kunnen pijnlijke hechtingen verwijderd worden door de verloskundige.

Stoelgang

De eerste paar dagen heb je meestal nog geen ontlasting. Het kan lastig zijn om weer ontlasting te hebben, maar vaak valt het mee. Drink voldoende, eet vezelrijk en neem de tijd voor eten en drinken.

Koortslip

Een pasgeboren baby is erg vatbaar voor infecties. Het herpesvirus, wat de koortslip veroorzaakt, kan de baby ernstig ziek maken. Wanneer je zelf een koortslip hebt, is het belangrijk om goed op de hygiëne te letten. Draag eventueel een mondkapje en was je handen goed, ter voorkoming van besmetting. Als er bezoek komt met een koortslip, laat deze dan niet zoenen of knuffelen met uw kindje. Zeker totdat hij 1 jaar oud is.

Kraamtranen

Meer dan de helft van de pas bevallen vrouwen heeft last van kraamtranen, ofwel: babyblues. Te herkennen aan plotselinge stemmingswisselingen en/of onverwachtse huilbuien. De vermoeidheid slaat toe, de hormonen zijn ‘van slag’, last van stuwing, hechtingen en de verwerking van het grootste life-event: de geboorte van je kind. Op de 3de tot 5de dag na de bevalling kun je ineens heel emotioneel worden, het wordt je die dagen allemaal snel teveel. Meestal verdwijnen de babyblues vanzelf na een paar dagen. Probeer op deze dagen rustig aan te doen en niet te veel kraamvisite te ontvangen.

Tepelkloven

Tepelkloven zijn kleine scheurtjes in de huid van de tepel. Deze kloofjes kunnen pijnlijk zijn en maken het voeden moeilijk. Bovendien verhoogt het de kans op een borstontsteking. Overleg met de kraamverzorgende als borstvoeding geven zo pijnlijk is dat je er gespannen van raakt en de baby onrustig gaat drinken. Dit verergert de situatie alleen maar. Soms is het beter om 1 of 2 dagen te gaan kolven omdat dit vaak minder pijnlijk is dan aanleggen en de tepelkloven zo kunnen genezen. De gekolfde melk kun je vervolgens aan je baby geven.

Misselijkheid bij de baby

Tijdens de bevalling kan de baby wat vruchtwater of bloed inslikken. Hierdoor kan de baby de eerste 24 uur na de bevalling flink misselijk zijn waardoor hij geprikkeld en huilerig kan reageren. De baby kokhalst in dat geval regelmatig en geeft soms ook slijmerig roestkleurig over. Het ziet er erg vervelend en hulpeloos uit, maar is onschuldig. Door de baby of z’n zij te leggen kan het slijm makkelijker uit z’n mondje lopen. Ondanks dat de baby misschien niet goed wil drinken, raden we je aan het toch elke drie uur te proberen, ook als hij ligt te slapen. Meestal verdwijnt de misselijkheid binnen 24 uur na de bevalling.

Spuugt de baby helderrood bloed of maak je je zorgen? Bel dan de dienstdoende verloskundige 020 – 333 04 20

Hoofdpijn bij de baby (na een vacuüm bevalling)

Na een geboorte met behulp van een vacuümpomp kan een baby hoofdpijn hebben of misselijk zijn. Dit is te merken doordat hij geprikkeld/huilerig reageert bij optillen en bewegingen. Wij adviseren je de baby zo veel mogelijk rust te geven. Door de hoofdpijn wil de baby soms minder goed drinken. Probeer wel iedere 3 uur voeding aan te bieden, ook als hij ligt te slapen, dan mag je hem gerust wakker maken. Als de baby erg veel last heeft van de hoofdpijn kan worden overwogen de baby een baby-paracetamol te geven. Doe dit alleen in overleg met ons.
Wil de baby helemaal niet drinken of maak je je zich zorgen, bel dan de dienstdoende verloskundige 020 – 333 04 20