De kraamweek

De kraamweek

De kraamweek is officieel eigenlijk een periode van 10 dagen, de eerste 10 dagen na de bevalling. Een hele bijzondere periode, heftig soms, maar ook mooi. Je baby is nu nog piepklein en kwetsbaar, en heeft voortdurende zorg nodig. En dat is, zeker bij een eerste kindje, soms best even wennen.

De kraamweek

Kraamzorg is uniek in de wereld. Behalve Nederland is er geen land ter wereld waar vrouwen een kraamverzorgende krijgen die hen ondersteunen tijdens het kraambed.

De kraamverzorgende begeleidt en leert je je baby te verzorgen en helpt bij de borst- en flesvoeding. Ze controleert dagelijks het herstel van moeder en de gezondheid van de baby (zoals kleur, gewicht, temperatuur, drinken, ontlasting en plassen). Als de kraamverzorgende constateert dat er iets niet goed gaat met de moeder of de baby, overlegt ze dit met ons. Bovendien doet zij de basis van het huishouden; de was van moeder en kind, het bed verschonen, de babykamer en het sanitair. Indien er al oudere kinderen zijn, dan verzorgt ze deze ook.

Een kraamverzorgende blijft ongeveer 8 dagen na de bevalling, bij complicaties kan verlenging worden aangevraagd. Ook wij zullen in de kraamweek ongeveer vier contactmomenten hebben, waarvan twee telefonisch en twee bij je thuis om te controleren hoe het met jullie gaat. Aan het einde van de kraamweek dragen we de medische zorg over aan de huisarts. De kraamverzorgende draagt over aan het consultatiebureau. Vanaf dat moment zijn zij het aanspreekpunt als het gaat om de ontwikkeling en opvoeding van je kind. Een verpleegkundige komt de eerste keer op huisbezoek om kennis te maken en geeft informatie over het consultatiebureau. De vervolgafspraken zullen op het aan jou toegewezen consultatiebureau zijn.

 

Borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor een baby. Het eerste uur na de geboorte wordt er tussen moeder en kind huid-op-huid contact gemaakt. De meeste baby’s gaan dan vanzelf op zoek naar de borst want een baby heeft een natuurlijke reflex om te gaan drinken. Dit is te merken aan de happende beweging en dat hij met zijn mondje de borst zoekt. Lees hier meer over borstvoeding.

 

Kunstvoeding

Wil je of kun je geen borstvoeding geven, dan is kunstvoeding een goed alternatief. Het is verstandig één merk voeding te kiezen en de baby deze te blijven geven. Haal alvast kunstvoeding, flesjes en spenen in huis voordat de baby geboren is. Meer informatie over flesvoeding.

Luiers bewaren

De kraamverzorgster houdt in het begin nauwkeurig bij hoeveel natte luiers je baby per dag produceert. Bewaar daarom de luiers als de kraamverzorgende er (nog) niet is en schrijf de datum en tijd erop. Aan de hand van die hoeveelheid is namelijk te controleren of je baby voldoende vocht binnenkrijgt.

 

Geboorteaangifte

Na de geboorte ben je verplicht je kind binnen 3 werkdagen aan te geven bij het stadsdeelkantoor. De geboortedag zelf telt niet mee voor de aangiftetermijn. Dit geldt ook voor zaterdagen, zondagen en algemeen erkende feestdagen. Indien het termijn van 3 dagen eindigt op een algemeen erkende feestdag of in het weekeinde wordt het termijn verlengd tot en met de eerstvolgende werkdag. Neem de volgende documenten mee te nemen naar het stadsdeelkantoor:

  • paspoort of ID-bewijs (van degene die aangifte doet)
  • paspoort of ID-bewijs van de moeder
  • akte van erkenning
  • akte van naamskeuze
  • je trouwboekje (je kindje wordt bijgeschreven in het trouwboekje. Dit is niet verplicht)

De ambtenaar van de gemeente maakt een geboorteakte op, die wordt opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. Dit is het juridische bewijs van de geboorte van je kind. Na de aangifte krijgt het kind direct een Burgerservicenummer (BSN). Ook wordt hij ingeschreven in de Gemeente Basisadministratie persoonsgegevens (GBA). Aangifte van geboorte in Nederland is gratis.