De eerste uren

The golden hours

Het eerste uur na de geboorte van je kindje worden ook wel the Golden Hour genoemd. Direct na de bevalling wordt je kindje op je buik gelegd. Vertrouwd en veilig voor je baby, en ook belangrijk voor jouw hechtingsproces. Sommige moeders zijn direct helemaal verliefd, maar soms is het echt even bijkomen van een zware bevalling.  Juist dan is het samen liggen belangrijk. Dat helpt de bonding met je kindje, ook als je er even tijd voor nodig hebt, dat is echt heel normaal. Door het huid op huid contact wordt de hartslag en ademhaling van de baby rustig. Je kindje wordt afgedroogd met warme doeken en krijgt een mutsje op om warm te blijven. De hartslag, ademhaling, spierspanning, reflexen en het huilen van de baby wordt gecontroleerd en de verloskundige geeft een Apgar-score. Dit gaat voor jou meestal ongemerkt. Het harde werken is voorbij, je bent een gezin geworden!

In principe kan je binnen een uur na de bevalling je kindje borstvoeding geven. Het aanleggen gaat in het begin vaak nog wat onwennig, de kraamzorg en wij helpen je daarbij.

Huid op huid contact

Huid op huid contact heeft vele voordelen voor zowel je kindje als jezelf. Het is in eerste instantie de natuurlijkste overgang voor de baby die na negen maanden veilig in jouw buik, de “buitenwereld” in komt. Het is een eerste kennismaking met jullie als ouders en een prachtig manier om meteen een band op te bouwen. Door de aanraking voelt je kindje zich snel vertrouwd en beschermd waardoor de stresshormonen verdwijnen en ruimte maken voor rust en welzijn. Het geeft hem rust waardoor hij gemakkelijk in slaap valt en zorgt verder voor een evenwichtige slaap- en waakcyclus. Daarnaast reguleert het zijn lichaamstemperatuur, stabiliseert de hartslag en ademhaling van je kindje en reguleert de bloedsuikerspiegels. Het witte laagje huidsmeer dat de baby bedekt, vernix genoemd, hydrateert de huid op een natuurlijke wijze. Daarom wordt er ook aanbevolen om je kindje de eerste 24 uur en zelfs de eerste dagen erna niet te wassen. Huid op huid contact heeft ook een positieve invloed op de borstvoeding. Kortom, vele voordelen!

 

Doorknippen van de navelstreng

Als de hartslag van de baby niet meer te voelen is in de navelstreng, kan deze worden doorgeknipt. Dit heet delayed cord clamping.  Hierna zal de placenta geboren worden. Meestal gebeurt dit binnen 30 minuten na de geboorte van je baby. Hierna controleren we of het nodig is om te hechten. Zo ja, dan gebeurt dat ter plekke onder lokale verdoving. Heel soms is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld wanneer ook (een deel van de) kringspier of het darmslijmvlies gescheurd is (een ’totaalruptuur’). In dat geval wordt het gehecht door de gynaecoloog.

 

Nakijken van de baby

We kijken je baby van top tot teen na, meten het gewicht, de temperatuur en testen verschillende reflexen. Ook krijgt je baby 1mg vitamine K druppels via de mond. Met deze hoeveelheid kan hij een week vooruit, daarna wordt een andere hoeveelheid vitamine K geadviseerd. Vitamine K suppletie wordt de eerste drie levensmaanden geadviseerd, daarna maakt je kindje voldoende zelf aan. Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling.

Bloedverlies

De eerste 24 uur na de bevalling is het bloedverlies flink, vaak ook met stolsels. Soms zijn deze vuistgroot. Zolang je je goed voelt kan dit geen kwaad. Je verliest teveel bloed wanneer je elk half uur een vol kraamverband hebt, twee of meer vuistgrote stolsels verliest óf als je het gevoel hebt dat “de kraan open” staat. Bel in dit geval de dienstdoende verloskundige  020 – 47 000 67 (toets 1).

Het is normaal om ongeveer elke 3 uur maandverband te moeten verschonen. De eerste dagen na de bevalling is het bloedverlies meestal (veel) meer dan bij een normale menstruatie. Na een paar dagen wordt het bloedverlies minder. Het kan zo’n 4 tot 6 weken aanhouden. Het is dan geen helderrood bloedverlies meer, maar wat bruiner. Aan het einde van de kraamperiode zal het meer witte of gele afscheiding zijn.

 

Naweeën

Na de bevalling kun je last van hebben van naweeën. Een warme kruik en paracetamol kan helpen (maximaal 6x 500mg per 24 uur). Borstvoeding versterkt het gevoel van naweeën. Naweeën zijn er niet voor niets. Ze zorgen ervoor dat de baarmoeder snel krimpt waardoor je minder vloeit. De naweeën zullen langzaamaan minder worden en zijn meestal na 48 uur verdwenen.

 

Plassen na de bevalling

Het is belangrijk om binnen zes uur na de bevalling goed geplast te hebben. Het kan de eerste keer nog wat gevoelig zijn, zeker als je hechtingen hebt. Het helpt dan om met een flesje lauwwarm water te spoelen tijdens het plassen. Lukt het de eerste keer niet om te plassen, blijf dan elk uur proberen en drink goed. Is het na zes uur nog niet gelukt om zelf te plassen of heb je het gevoel dat je je blaas niet leeg kan plassen, bel in dit geval de dienstdoende verloskundige 020 – 47 000 67 (toets 1).

Met een lege blaas is er voldoende ruimte voor de baarmoeder om goed samen te trekken. Hierdoor verlies je minder bloed. Het kan zijn dat je de eerste dagen slecht aanvoelt wanneer je blaas vol is. Ga daarom vóór iedere voeding even naar de wc. Op die manier ga je regelmatig en zijn naweeën tijdens borstvoeding minder pijnlijk.

Naar huis na de bevalling

Nadat jullie eerst even met z’n drieën bent bijgekomen, helpt de kraamverzorgende of verpleegkundige met het douchen. Gemiddeld genomen gaat de kraamverzorgende vier uur na een thuisbevalling weg. Bij een ziekenhuisbevalling kun je meestal na drie à vier uur weer naar huis mits het verantwoord is (je moet bijvoorbeeld zelfstandig naar de wc kunnen lopen). In de ochtend komt de kraamverzorgende thuis helpen.