Wanneer bellen?

Wanneer bel je de verloskundige?

De bevalling is begonnen. Een spannende tijd breekt aan. Nog even en dan zul je eindelijk je kindje in je armen mogen sluiten. Meestal begint de bevalling met weeën, eerst nog onregelmatig, maar na een flink aantal uren zullen ze steeds krachtiger worden en langer duren. Na eerst onregelmatige weeën, zullen ze uiteindelijk heel regelmatig elke 3-4 minuten komen. Je hoeft ons niet te bellen bij de eerste wee, het kan immers nog vals alarm zijn en het is belangrijker om je te focussen op het zo ontspannen mogelijk opvangen van de weeën. Bel ons wanneer je ons nodig hebt, dat voel je zelf het beste aan.

Wanneer bellen bij weeën?

Vaak begint het met onregelmatige pijnlijke harde buiken die wisselend van duur en kracht zijn. Zolang de weeën nog stoppen of minder vaak komen door prikkels van buitenaf (een rinkelende telefoon, houdingsverandering, een warme douche) zijn ze meestal nog niet sterk genoeg om tot ontsluiting te leiden. Wanneer de weeën toch doorzetten, zullen deze over gaan in regelmatige, krachtige weeën. Tijdens de wee heb je al je concentratie nodig om hem weg te zuchten. Dit is het moment om bij te gaan houden hoe vaak de weeën komen en hoe lang ze duren.

Bel ons wanneer je ons nodig hebt, dat kan je zelf het beste aanvoelen.

Bij je eerste bevalling bel je ons in ieder geval wanneer je twee uur lang elke 3-4 minuten een wee hebt die één minuut duurt. (dus: 1 min. wee, 3-4 min. pauze).

Bij je tweede of daaropvolgende bevalling bel je wanneer je een uur lang elke 5 minuten een goede wee van ongeveer één minuut hebt.

Bloedverlies

Een beetje bloedverlies of verlies van bloederig slijm is niet zorgwekkend. Het komt van de baarmoedermond en kan een teken zijn dat de bevalling aanstaande is. Bij een beetje slijmerig bloedverlies hoef je niet te bellen, dit is van de slijmprop. Het verliezen van de slijmprop wil niet zeggen dat de bevalling gaat beginnen.

Heb je helderrood waterdun bloedverlies wat meer is dan een menstruatie of een maandverband vol bloed binnen een half uur? Bel de verloskundige direct.

Vóór 37 weken zwangerschap

Ben je nog geen 37 weken, bel ons dan altijd als je denkt dat de bevalling begonnen is.

Wanneer bellen bij gebroken vliezen?

Bel overdag, tenzij…

Sommige bevallingen beginnen met het breken van de vliezen zonder dat er weeën zijn. Je verliest dan een deel van het vruchtwater. Er zullen na dit moment meestal kleine scheutjes vruchtwater blijven aflopen. De weeën kunnen daarna spontaan beginnen, maar deze kunnen ook uitblijven. Je hebt vanaf dat moment 24 uur om goede weeën te krijgen. Gebeurt dit niet, dan dragen wij je over aan het ziekenhuis omdat je een licht verhoogde kans hebt op een infectie. Het vruchtwater hoort helder (doorzichtig, wittig, rozig of met witte vlokjes) te zijn. Soms zit er wat slijm of bloed doorheen. Dit is allemaal normaal. Probeer wat op te vangen in een glas of bewaar je ondergoed/verband. Je mag niet meer vrijen, zwemmen of in bad om een infectie te voorkomen.

Ben je meer dan 37 weken zwanger, is het vruchtwater helder en is het hoofdje van de baby ingedaald? Bel ons bij voorkeur overdag op, wij komen dan bij je langs voor een thuiscontrole. We zullen het vruchtwater bekijken en naar het hartje van de baby luisteren. Samen maken we een plan hoe lang er nog op spontane weeën gewacht kan worden en wanneer een controle in het ziekenhuis nodig is.

Bel direct als…

Bel de verloskundige (020 – 47 000 67 en toets 1) als de vliezen gebroken zijn:

  • vóór de 37 weken
  • bij regelmatige weeën
  • het vruchtwater groen of bruinig is of als je twijfelt over de kleur

Bel ons als je je zorgen maakt

  • Als je regelmatige krampen hebt
  • Als je helderrood bloedverlies hebt
  • Als je vruchtwaterverlies hebt (niet al het vocht is vruchtwater; kan ook urine of waterige afscheiding zijn, bel even als je dit onderscheid zelf niet kan maken)
  • Als je de baby niet goed, of veel minder dan gewend voelt bewegen
  • Als je overleg, advies nodig hebt of je je zorgen maakt